به راحتی وقت مشاوره بگیرید همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به صحبت کردن و مشاوره گرفتن از فردی داریم که بتواند ما را درک کند.
باجگیری عاطفی

باجگیری عاطفی چیست؟

باجگیری عاطفی، نوعی سواستفاده را توصیف می کند که در آن شخصی از احساسات شما به عنوان راهی برای کنترل رفتار شما یا ترغیب شما برای انجام کاری استفاده می کند. باجگیری عاطفی وقتی است که افراد زندگی شما از ترس، تعهد و احساس گناه برای کنترل شما استفاده می کنند. بسیاری از ما ندانسته درگیر روابطی با باجگیری عاطفی هستیم یا ناخواسته خودمان از دیگران باجگیری احساسی می کنیم. در ادامه این مقاله به باجگیری عاطفی، مراحل و انواع آن و برخورد مناسب با این افراد اشاره شده است.

 باجگیری عاطفی

باجگیری عاطفی طی شش مرحله خاص رخ می دهد:

۱. تقاضا

مرحله اول باجگیری عاطفی شامل یک تقاضا است. برای مثال شخص مقابل از شما تقاضا می کند که به دلیل علاقه زیادی که به شما دارد، تمایل ندارد که جمعی از دوستانتان را دیگر ببینید.

۲. مقاومت

فردی که از شما باجگیری عاطفی می کند، در برابر پاسخ «نه» شما به درخواستی که دارد، به شکل های متفاوت مقاومت می کند.

۳. فشار

مردم در روابط سالم نیازها و خواسته ها را بیان می کنند. در یک رابطه عادی، به محض ابراز مقاومت و مخالفت از طرف شما، شخص مقابل معمولاً مسئله و درخواست خود را کنار می گذارد. اما در باجگیری عاطفی، شخص مقابل شما را تحت فشار قرار می دهد تا تقاضای او را برآورده کنید، شاید با چندین روش مختلف، از جمله:

  • تکرار تقاضا
  • گفتن جملاتی مانند “اگر واقعاً من را دوست داشتی، این کار را می کردی”
  • انتقاد یا تحقیر شما

۴. تهدید

باجگیری عاطفی می تواند تهدیدهای مستقیم یا غیرمستقیم باشد. فرد باجگیر ممکن است شما را تهدید کند که اگر با دوستانتان بیرون بروید، شما را ترک می کند. یا اگر امشب او را تنها بگذارید، شخص دیگری جای شما را پر خواهد کرد.

۵.  انطباق

مطمئناً شما نمی خواهید افراد باجگیر تهدیدهای خود را انجام دهند، بنابراین تسلیم می شوید. انطباق می تواند یک روند نهایی باشد، زیرا افراد باجگیر با فشار و تهدید شما را به مرور زمان خسته می کنند. به محض تسلیم شدن، آشفتگی جای خود را به آرامش می دهد.

۶.  تکرار

وقتی به شخص مقابل نشان دهید که سرانجام تسلیم خواهید شد، او دقیقاً می داند که چگونه در آینده موقعیت های مشابه را تکرار کند و از شما باج بگیرد. با گذشت زمان، روند باجگیری عاطفی به شما می آموزد که تسلیم شدن، آسان تر از مواجهه با فشار و تهدید مداوم است.

انواع باجگیری عاطفی

رفتارهای افراد باجگیر به طور کلی با یکی از ۴ روش زیر تعریف می شود:

۱. مجازات کنندگان

شخصی که از تاکتیک های مجازات استفاده می کند، آن چه را که می خواهد می گوید و سپس به شما می گوید که اگر رعایت نکنید چه اتفاقی می افتد. این کار، اغلب به معنای تهدید مستقیم است. مجازات کنندگان همچنین از پرخاشگری، عصبانیت یا قهر برای کنترل شما استفاده می کنند.

۲. خود مجازات کننده

این نوع باجگیری عاطفی تهدیدهایی را نیز در پی دارد. خود مجازات کنندگان به جای تهدید شما، توضیح می دهند که چگونه مقاومت شما به آن ها آسیب می رساند:

  • “اگر به من پول قرض ندهی ، من باید ماشینم را بفروشم. “

افرادی که از تاکتیک های خود تنبیهی استفاده می کنند، ممکن است شرایط را طوری بچرخانند تا به نظر برسد که مشکلات آن ها تقصیر شماست.

۳. مبتلایان

فرد باجگیر اغلب احساسات خود را بدون کلام منتقل می کند. اگر آن ها می خواهند شما کاری را انجام دهید، ممکن است چیزی نگویند و ناراحتی خود را با رفتارهای زیر نشان دهند:

  • ناراحتی یا انزجار، از جمله اخم، آه، اشک
  • درد یا ناراحتی

۴. طلسم کننده ها

به نظر می رسد برخی از انواع باجگیری عاطفی بیشتر شبیه حرکات مهربانانه است. یک فرد باجگیر طلسم کننده، با تحسین و تشویق، قصد دارد چیزی از شما بگیرد. مثلا رئیس شما می گوید” کار شما عالی است  ویژگی‌ هایی که من به عنوان مدیر این بخش می خواهم را دارید.”  این تحسین شما را مجاب می کند که بیشتر کار کنید و مسئولیت های بیشتری را به عهده بگیرید، به امید این که به زودی مدیر بخش خواهید شد، در حالی که هرگز مدیر نخواهید شد. شما فقط انتظارات مدیرتان را بدون حقوق و مزایای بیشتر، برآورده کرده اید.

باجگیری عاطفی

برخورد مناسب در برابر باجگیری عاطفی

اگر مشکوک هستید که در حال دریافت باجگیری عاطفی هستید، چند کار وجود دارد که می توانید برای پاسخگویی به روشی سازنده انجام دهید. برخی از افراد شیوه های باجگیری را از والدین، ​​خواهر و برادرها یا شرکای قبلی خود می آموزند. این رفتارها به روشی ثابت برای تأمین نیازها تبدیل می شوند. همانطور که گفته شد، ممکن است دیگران عمداً از باجگیری عاطفی استفاده کنند. اگر در مواجهه با فرد احساس امنیت نمی کنید، به راهکارهای زیر توجه کنید:

۱. باجگیری عاطفی را تشخیص دهید.

هنگامی که نیازها یا مرزهای یک فرد باعث ناامیدی یا ناراحتی شما می شود، ممکن است شما در معرض باجگیری عاطفی باشید. هر کسی حق دارد در صورت لزوم، مرزهای خود را در رابطه دوباره بیان کند. باجگیری عاطفی شامل فشار، تهدید و تلاش برای کنترل شما می شود. اگر در چنین رابطه ای هستید، ابتدا مرزهای خود را دوباره روشن کنید و به شخص مقابل نشان دهید.

۲. آرام باشید و ساکت شوید.

شخصی که قصد دارد شما را کنترل کند، ممکن است شما را مجبور به پاسخ فوری کند. هنگام ناراحتی و ترس، ممکن است تسلیم شوید. همانطور که گفته شد، تسلیم شدن یکی از مراحل باجگیری احساسی است. در عوض در این شرایط، تا حد ممکن آرام باشید و به فرد باجگیر اطلاع دهید که به زمان نیاز دارید. این فرد ممکن است شما را تحت فشار قرار دهد تا بلافاصله تصمیم بگیرید، اما عقب نشینی نکنید، با آرامش تکرار کنید که به زمان نیاز دارید.

۳. مکالمه را شروع کنید.

هر زمان که آماده صحبت کردن بودید، اگر از نظر عاطفی و جسمی احساس امنیت می کنید، می توانید مکالمه کنید. بسیاری از باجگیران دقیقاً می دانند که چه کاری انجام می دهند. آن ها می خواهند نیازهایشان برآورده شود و برایشان مهم نیست که این کار چه هزینه ای برای شما دارد. در اینجا، یک مکالمه می تواند به افزایش آگاهی آن ها کمک کند. بیان کنید که کلمات یا رفتارهای آن ها به شما چه احساسی منتقل می کند و از آن ها بخواهید که برای درست کردن این شرایط تلاش کنند.

۴. عوامل محرک خود را شناسایی کنید.

کسی که سعی می کند شما را کنترل کند، به طور کلی ایده خوبی در مورد نحوه فشار دادن محرک های شما را دارد. به عنوان مثال اگر از مشاجره در ملا عام بدتان می آید، ممکن است فرد باجگیر در چنین شرایطی شما را تهدید به مشاجره کند. افزایش درک شما از ترس و محرک هایتان، می تواند فرصتی برای پس گرفتن قدرت فراهم کند. برای مقابله و درک ترس ها و نقاط ضعف خود بهتر است از یک روانشناس کمک بگیرید.

۵. رفتارهای فرد باجگیر را یادداشت کنید.

نوشتن تعاملات روزمره تان با شخصی که احساس می کنید باجگیری عاطفی می کند، به شما امکان می دهد برگردید و آن چه را که او گفته و انجام داده است، مرور کنید. به این ترتیب، شما یک گزارش مکتوب از رفتار واقعی این افراد و واکنش خودتان دارید. مرور این گزارش ها به شما کمک می کند تا بفهمید که استراتژی باجگیری فرد باجگیر چگونه است و عوامل محرک شما چیست. اگر هم به یک مشاور مراجعه کنید، می توانید دفتر گزارش خود را به همراه داشته باشید که به شناسایی و بررسی موقعیت کمک کند.

۶. کمک بخواهید.

سعی کنید از یک درمانگر کمک بگیرید تا به شما کمک کند کشف کنید چرا اجازه باجگیری را به فرد مقابل می دهید. ضعف ها و ترس هایی در شما وجود دارد که برای نگه داشتن فرد باجگیر در زندگی، شما را وادار به تسلیم شدن می کند. با رفع این ترس ها، شما قوی تر خواهید بود و در برابر باجگیری رفتار مناسب تری خواهید داست. 

نتیجه گیری

باجگیری عاطفی زمانی اتفاق می افتد که کسی از نقاط ضعف، اسرار و آسیب پذیری های ما علیه ما استفاده کند تا دقیقاً همان چیزی را که می خواهد، از ما بگیرد. هیچ کس لایق این نیست که از نظر عاطفی باج گیری شود. باجگیری عاطفی، یک روش ناسالم برای کنترال کردن یک انسان دیگر است. بنابراین، اگر متوجه شدید که در رابطه خود قربانی باجگیری عاطفی شده اید، باید بدانید که لیاقت بهتر از این را دارید. هر چقدر هم که به شخص مقابل علاقه دارید، نباید تسلیم شوید. خود را نجات دهید، زیرا خوشبختی شما تنها چیزی است که واقعاً مهم است.

باجگیری عاطفی چیست؟

باجگیری عاطفی، نوعی سواستفاده را توصیف می کند که در آن شخصی از احساسات شما به عنوان راهی برای کنترل رفتار شما یا ترغیب شما برای انجام کاری استفاده می کند. باجگیری عاطفی وقتی است که افراد زندگی شما از ترس، تعهد و احساس گناه برای کنترل شما استفاده می کنند.

مرحله اول باجگیری عاطفی چیست؟

مرحله اول باجگیری عاطفی شامل یک تقاضا است. برای مثال شخص مقابل از شما تقاضا می کند که به دلیل علاقه زیادی که به شما دارد، تمایل ندارد که جمعی از دوستانتان را دیگر ببینید.

کمک گرفتن از یک درمانگر چه کمکی به ما در زمینه باجگیری عاطفی می کند؟

سعی کنید از یک درمانگر کمک بگیرید تا به شما کمک کند کشف کنید چرا اجازه باجگیری را به فرد مقابل می دهید. ضعف ها و ترس هایی در شما وجود دارد که برای نگه داشتن فرد باجگیر در زندگی، شما را وادار به تسلیم شدن می کند. با رفع این ترس ها، شما قوی تر خواهید بود و در برابر باجگیری رفتار مناسب تری خواهید داست. 

4.6/5 - (498 امتیاز)
بپیوندید
اطلاع از

0 نظرات
Inline Feedbacks
مشاهده همه کامنت ها

پاسخگوی شما 9 الی 21

88216100 نوبت‌دهی مشاوره