دوره جوانی دوره حساس و مهمی در زندگی است. در این دوره جوانان حساسیتهای بیشتری دارند و خطرهای مختلفی هم در کمین آنهاست. به همین علت است که اختلالات و مشکلات متعددی مممکن است برای آنها پیش بیاید. به همین دلیل است که کمک گرفتن از مشاوره برای جوانان میتواند بسیار مهم باشد.
جوانی دورهای است که اختلالات و بیماریهای متعدد میتوانند سلامت جسمی و روحی فرد را تحت تاثیر قرار دهند. به همین دلیل است که گاهی در این دوره فرد نیاز به مراجعه به روانشناس و مطرح کردن مسائل خود را دارد.
رشد مغزی در جوانان و نوجوانان
بیشتر افراد با مرحله رشد نوجوانان در افراد در حال بلوغ آشنا هستند. اراده مستقل برای اتکا بر دوستان به جای والدین برای اولین دفعه، اضطراب ناشی از هویت یافتن و در عین حال احساس تعلق به یک گروه خاص اجتماعی و تردیدها و تصمیمگیریهای ضعیف بعضی از رایجترین مشکلاتی است که نوجوانان تجربه میکنند.
برعکس تصور بیشتر افراد رشد مغزی در 18 سالگی متوقف نمیشود و ادامه دارد. بعضی از مغز که تکانهها و برنامهریزیها را کنترل میکند، همچنین رفتار آدم را برای رسیدن به هدف برنامهریزی میکند، تا اواسط دههی سوم زندگی باز هم به رشد خودش ادامه میدهد. این فرایند رشد در بیشتر افراد 18 ساله تازه به اواسط خود رسیده است.
مغز نوجوانان یک سامانه رشد مغزی را رشد میدهد و تا سالهای بعد هم فعال است. این سامانه درواقع باعث بیشتر شدن حساسیتهای افراد نسبت به مسائل مختلف. هیجانات و حساسیتهای شدید. باورنکردنی آنها میشود. آنها در طول دوران بیست سالگی بدون توجه به خطرات به دنبال کسب تجربیات تازه هستند.
تغییراتی که در اوایل بیست سالگی رخ میدهد روی نتیجهگیری کلی افراد از تجربیات و اطلاعات جدید تاثیر میگذارد. این رشد مغزی عموما با کاهش کنترل والدین و احتمالا راحت شدن از اجبار حضور در کالج یا دانشگاهها همراه میشود. تجربیات خوب و بدی که نوجوان در این دوره با آنها مواجه میشود، تاثیر زیادی روی روند رشد مغزی نوجوان گذاشته و روی شکلگیری آنها موثر است.
اولین نشانههای بیماری و اختلالات روانی
بیماری روانی شامل طیف زیادی از اختلالات است که شدت این اختلالات هم یک طیف مشخص دارند. بعضی از این اختلالات میتوانند باعث بروز واکنشهای موقتی شوند. درحالی که برخی دیگر از این اختلالات باعث ایجاد نوعی وضعیت مزمن میشوند. بیماریهای روانی دارای علتها و محرکهای متعددی میباشند. بیماری روانی در جوامع مدرن مانند قبل خجالتآور نیستند. چرا که امروزه افراد بیش از قبل متوجه بروز یک بیماری روانی در خود میشوند. درواقع آگاهی این افراد نسبت به قبل بیشتر شده است و باعث میشود که بتواند نیاز به مراجعه به روانشناس را بیشتر درک کنند. و با انجام بعضی اقدامات درمانی، به روند زندگیشان بهبود بدهند. بسیار مهم است که جوانان به دلیل سن کم خود و اینکه در حال رقم زدن آینده خود در این سنین هستند زود متوجه این اختلالات شده و با کمک گرفتن از یک روانشناس در حوزه مشاوره جوانان به سمت بهبودی قدم بگذارند.
علائم بیماریها و اختلالات روانی در بین جوانان
به عنوان والدین جوانان احتمالا زمانی که فرزندتان خانه را ترک کند و به دانشگاه برود، احساس درماندگی و ترس میکنید. چرا که دیگر از وضعیت او خبر ندارید و نمیتوانید او را در برابر بسیاری از مشکلات محافظت کنید. اگرچه زمانی که از یک بیماری روانی صحبت میشود، اگر به موقع علائم را تشخیص داده و اقدام به مراجعه به مشاوره جوانان کنید، میتوانید او را از بسیاری از علائم و رویدادها در امان نگه دارید.
رایج ترین علائم بیماریهای روانی در جوانان:
- مصرف مواد
- خشم
- گوشهگیری و تنهایی
- رفتارهای ضداجتماعی
- اختلال هذیان
- افکار مغشوش و سردرگم
- نوسانات خلقی
- توهم
- فکر به خودکشی
- اضطراب زیاد
- ابتلای بیدلیل به بیماریهای جسمی مختلف
- ایجاد برخی تغییرات در خواب شبانهروزی
- ایجاد برخی تغییرات در اشتها و رژیم غذایی
- تکانشگری به خصوص در مواردی مانند رفتن به سفر یا خرج کردن پول یا روابط جنسی
تشخیص به موقع
بیماری روانی در جوانان در صورت تشخیص به موقع این شانس را دارد که به صورت موثرتری درمان شود. وضعیتهایی مانند افسردگی و اضطراب میتوانند باعث ایجاد استرس مضاعف در روند زندگی فرد شوند. بهتر است در صورت وجود علائم هشدار دهند، به روانشناس مراجعه کرده و روند درمان را شروع کنید. کمک گرفتن از مشاوره برای جوانان از اهمیت بیار زیادی برخوردار است. چرا که فرد در ابتدای راه زندگی خود قرار دارد و اگر از همان ابتدا شروع به حل مشکلات خود کند یقینا کمک شایانی به زندگی خود می کند.
اهمیت کمک گرفتن از یک متخصص در حوزه مشاوره جوانان
خیلی از اختلالات روانی در جوانان ممکن است طوری باشد که نسبت به شخصیت یک نوجوان یا یک فرد جوان تا حدودی عادی به نظر برسد. عموما جوانان این گونه رفتارها را به عنوان بخشی طبیعی از تحول مغزیشان و زندگیشان بروز میدهند. اما شما به عنوان والدین این افراد بهتر از دیگران فرزندتان را میشناسید. اگر متوجه شدهاند که او رفتارهای عجیبی از خودش نشان میدهد، شاید لازم شود کمی با او صحبت کنید. یا اینکه میتوانید با مراجعه به این مشکل را مطرح کرده و حل کنید.
تنها یک فرد متخصص و واجد شرایط میتواند بیماری روانی را به درستی تشخیص دهد. اما وظیفه والدین در این بین این است که نشانهها و علائم بیماری را متوجه شده و به متخصص گزارش دهند. یکی از مشکلاتی که در روند بیماریهای روانی وجود دارد این است که ممکن است بیمار خودش با صداقت مسائل را مطرح نکند. یا اینکه حتی ممکن است متوجه رفتارهای غیرعادی خودشان نباشند. گاهی هم پیش میآید که جوانان به جای اینکه مشکلات را تشخیص داده و درپی درمان آن باشند، سعی دارند نشانهها و علائم را در خود پنهان نگه دارند.
نادیده گرفتن نشانههای بیماری روانی یکی از بدترین کارهایی است که بیمار میتواند انجام دهد. درصورتی که فرزند جوان شما رفتار غیرعادی از خودش نشان میدهد، باید خیلی زود با او صحبت کنید. اگر رفتاری از او دیدید که مشکوک به بیماری روانی بود، بهتر است خیلی زود با مراجعه به یک متخصص در حوزه مشاوره جوانان مشکل را مطرح کرده و نظر فرد متخصص را هم جویا شوید.
مرکز مشاوره و روانشناسی روان آرام با دارا بودن مجوز رسمی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با مدیریت سرکار خانم دکتر آزیتا امین الرعایا تاسیس گردیده است. کلینیک روان آرام با دارا بودن جمعی از مشاوران خبره، اساتید دانشگاه و درمانگران مفتخر است در خدمت شما عزیزان باشد. لازم به ذکر است که کلیه خدمات این مجموعه توسط متخصصان دوره دیده در زمینه های مختلف روانشناسی عرضه میگردد. به استحضار می رساند در مرکز مشاوره روان آرام به طیف گسترده ای از مشکلات روانشناسی، روانپزشکی، کودک و نوجوان و بزرگسال به صورت فردی، زوج، خانواده و گروهی رسیدگی میگردد.
شایعترین اختلالات روانی در جوانان
بیماریهای روانی شایع در دوران جوانی
با اینکه بعضی از بیماریهای روانی میتوانند ر دوران کودکی هم ایجاد شده و تشخیص داده شوند، خیلی از مشکلات روانی در دوران نوجوانی و جوانی قابل تشخیص نیستند. چرا که در این دوران هنوز شخصیت فرد شکل نگرفته است و نمیتوان بروز بعضی از اتفاقات را به وجود امراض و مشکلات روانی نسبت داد. همچنین در این دوران والدین به اجبار توانایی کنترل گری کمتری روی فرزندانشان دارند و نمیتوانند همه رفتارهای او را آنالیز کرده و تایید یا تکذیب کنند. به همین دلیل است که اعتماد یا اختلالات غذایی در دوران نوجوانی یا جوانی بیشتر شایع است. در این دوره افراد کنترل زندگی خود را به دست گرفته و اجازه دخالت را به دیگران نمیدهند.
جوانان در این دوره از فرایند رشد مغز بیشتر از قبل آسیبپذیر میشوند. به همین دلیل است که از بین هر جوان 5 نفر آنها به بیماریهای روانی مبتلا میشوند. برخی از رایجترین اختلالات و بیماریهای روانی جوانان شامل موارد زیر است:
- اعتیاد
- اضطراب
- اختلال کمتوجهی
- افسردگی

جوانان در حال تکمیل کردن وضعیت روانیشان هستند. این دوره با هیجانات و تنشهای زیادی همراه است. در همین شرایط بعضی از تغییرات هم در روند زندگی این افراد اتفاق میافتد. به این ترتیب آنها در برابر بیماریها و وضعیتهای مختلف روانی بیش از پیش آسیبپذیر میشوند.
خیلی از آدمها در اوایل بیست سالگی برای اولین بار برای رفتن به دانشگاه یا محل کار از خانواده جدا شده و مستقل زندگی میکنند. بعضی از آنها بعد از دانشگاه به خانه بازمیگردند اما برخی از جوانان به زندگی مستقلشان ادامه میدهند. تمام این تغییرات میتواند استرسهایی را به جوانان تحمیل کند. همین استرس هم زمینه ابتلا به تعداد زیادی از بیماریها را ایجاد میکند. به همین دلیل است که مشاوره جوانان بسیار کار حساسی است و نیاز به تجربه کاری فراوان دارد.
مهمترین بیماریهای روانی در دوران دانشجویی
-
اعتیاد به الکل و مواد مخدر
دانشگاه نوع خاصی از استرس را به همراه دارد. این دوران با چالشهای تحصیلی، مسئولیتهای فزاینده و ترتیبات جدید همراه است. به همین دلیل است که بعضی از آدمها تحولات زیادی را در این دوران تجربه میکنند که نیاز به مدیریت دارند. دسترسی به انواع مواد مخدر و الکل و نیاز جوانان به این گونه مواد برای آرام شدن و خلاصی از استرس زمینه معتاد شدن و شروع اعتیاد را در جوانان رقم میزند.
-
مشکلات هیجانی و استرس
طبق نتایج یک نظرسنجی که به تازگی روی فارغالتحصیلان یک دانشگاه در کالیفرنیا انجام شد، 45 درصد از دانشجویان به اندازهای مشکلات هیجانی و استرس دارند که این مشکلات توانستهاند وضعیت درسی آنها را تحت تاثیر قرار دهد. نتایج نظرسنجی سالانهای که روی بیشتر جمعیت آمریکا انجام میشود نشان میدهد که حدود 30 درصد از دانشجویان تازهوارد در دانشگاه احساس میکنند که کاملا در مسئولیتهایشان غرق شدهاند. از این تعداد، آمار دخترانی که با استرس و هیجان ناشی از حضور در دانشگاه مواجه هستند، بیشتر است.
-
اضطراب و افسردگی
مطالعات نشان میدهند که آمار گزارش شده در خصوص اضطراب و افسردگی بین دانشجویان در دهههای اخیر بیشتر شده است. تقریبا یک سوم دانشجویان گزارش دادهاند که در طول زندگی دانشجوییشان درگیر اختلالات اضطراب و افسردگی میشوند. در سال 2013 حدود 27 درصد از دانشجویان پسر و 33 درصد از دانشجویان دختر گزارش دادهاند که به اندازهای استرس دارند که انجام کارها برایشان دشوار است.
طبق گزارشهای اخیر در خصوص مشکلات روانی دانشجویان، بیشتر از بیست درصد از دانشجوها در 2013 درگیر بیماریهای روانی بودهاند. یا اینکه به خاطر این بیماریها تحت درمان بودهاند. ولی بعضیها معتقدند که شمار بیشتری از دانشجویان دیگر این نوع بیماریها هستند. چرا که تقریبا 40 درصد از آنها تحت درمان قرار نمیگیرند و بیماری خود را قبول نمیکنند. به نوعی تعداد افرادی که بیماری روانی دارند بسیار بیشتر است و همه این افراد بیماری خود را بروز نمیدهند. طبق یک نظرسنجی حداقل 80 درصد از دانشجویان احساس میکنند که کاملا غرق انجام مسئولیتهایشان شدهاند و از وجههای دیگر زندگی بازماندهاند. درحالی که 50 درصد از دانشجوها به خاطر این مسئولیتها و کار زیاد درگیر استرس هستند.
کمک گرفتن از یک روانشناس در حوزه کنترل اضطراب در این زمینه کمک شایانی میکند. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم که در اسرع وقت از مشاوره جوانان کمک بگیرند و به دنبال راه های کاهش اضطراب خود باشند.