به راحتی وقت مشاوره بگیرید همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به صحبت کردن و مشاوره گرفتن از فردی داریم که بتواند ما را درک کند.
بازی درمانی کودک در منزل

بازی درمانی کودک در منزل به چه صورت است؟

بسیاری از والدین با اصطلاح بازی درمانی کودک در منزل آشنایی ندارند، در حالیکه بازی درمانی مسئله ای مهم به خصوص در کودکان دارای اختلالات رفتاری و روانی به حساب می آید. در این قسمت از مقالات روان آرام قصد داریم تا شما را به طور کامل با مفهوم بازی درمانی کودک در منزل آشنا کنیم. با دانستن یکسری نکات لازم می توانید خودتان آن را در منزل و به همراه کودک دلبند خود انجام دهید. لازم به ذکر است که این روش تاثیر به سزایی در شناسایی و بررسی طیف وسیعی از مشکلات و ناراحتی های کودکان دارد پس از آن غافل نشوید. خوشبختانه امروزه بازی درمانی کودک در مهد کودک ها نیز انجام می شود و نتایج شگفت انگیزی در بازه کوتاه مدت به همراه داشته است. اگر مایل هستید اطلاعات بیشتری در خصوص بازی درمانی کودک در منزل کسب کنید مقاله را تا انتها مطالعه بفرمایید.

بازی درمانی چیست؟

همان گونه که در ابتدا ذکر کردیم، بازی درمانی کودک در منزل روشی بسیار موثر در افزایش روحیه، اعتماد به نفس، رفع مشکلات کودک و … به حساب می آید. در واقع شما با به کار گیری تکنیک های مختلف بازی درمانی می توانید انرژی های منفی و ناراحتی را برای مدتی هم که شده از کودک خود دور کنید. این روش خصوصا برای کودکانی که یکسری مشکلات رفتاری دارند روش فوق العاده ای می باشد. همان گونه که می دانید، یکی از فعالیت های اصلی کودکان سنین زیر 7 سال بازی و سرگرمی است. در واقع شما باید مسائل و نکات مختلف را از طریق بازی به آن ها آموزش دهید. بازی درمانی منجر به تخلیه تمامی انرژی های منفی کودک شده و از این رو تمامی مشکلات روحی و روانی او مانند ناراحتی، افسردگی و … به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.

مزایای بازی درمانی کودک در منزل

در این بخش نوبت آن فرا رسیده است تا به مزایای بازی درمانی کودک در منزل بپردازیم. حتما تا به حال متوجه شده اید که این روش ویژگی های مثبت بسیاری به همراه دارد. در صورتی که کودک اختلالات استرس، اضطراب، افسردگی، پرخاشگری و … داشته باشد می تواند با به کار بردن تکنیک های بازی درمانی آن را ریشه یابی کرد. همین ریشه یابی زمینه بررسی و درمان را به طور کامل فراهم می آورد. البته به منظور افزایش کیفیت کار و بهبود نتیجه نهایی لازم است که در ابتدا توسط روان درمانگر صورت بگیرد.

روش کار نیز به این صورت است که روانشناس در هنگام بازی کردن کودک تمامی رفتار های او را به دقت مشاهده و بررسی می کند. در این میان روانشناس رفتار های کودک را زیر نظر دارد و پس از پایان کار راه حل هایی برای بهبود و رفع آن ها ارائه می دهد. البته توصیه می شود که در هنگام شروع بازی فرد دیگر که شامل روانشناس یا والدین است دخیل باشند زیرا ممکن است کودک تمایل به شروع بازی نداشته باشد. در این مواقع بهتر است که والدین و روانشناسان خود شخصا بازی را آغاز کنند.

محیط مناسب برای بازی درمانی

یکی از سوالات مهمی که برای والدین مطرح می شود این است که محیط مناسب برای بازی درمانی کودک در منزل چیست؟ یکی از اصول اولیه بازی درمانی فراهم آوردن محیط مناسب برای بازی کودک است. این محیط باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟ برای مثال لازم است که اتاق مورد نظر تهویه مناسبی داشته و از نور کافی برخوردار باشد. اتاق نباید آنقدر تاریک باشد که شبیه زندان به نظر برسد و نه آنقدر روشن که مانع بازی کودک شود.

از آنجایی که کودک در این اتاق به بازی می پردازد لازم است که تمامی تجهیزات مربوط به بازی و سرگرمی او به طور کامل فراهم باشد. همچنین اندازه اتاق و تجهیزات بازی و سرگرمی کودک نباید به گونه ای باشد که کودک را محدود کند. اتاق باید رنگ آمیزی مناسب و شادی داشته باشد تا کودک رغبت بازی در آن را داشته باشد. این استاندارد ها هم شامل اتاق های مهد کودک و پیش دبستانی بوده و هم شامل اتاق بازی کودک در منزل می شود.

دقت کنید که در طول بازی کودکان اجازه خارج شدن از اتاق را ندارند و باید در فضای اتاق از لوازم و اسباب بازی های خود استفاده کنند. البته لازم است که در انتخاب اسباب بازی های بازی درمانی نیز دقت لازم را داشته باشید. برای مثال در هر جلسه بازی درمانی از یکسری اسباب بازی های مخصوص استفاده می شود. برخی از این اسباب بازی ها به شرح زیر می باشد:

  • لوازم نقاشی شامل دفتر، مداد رنگی، پاستل، مداد شمعی و …
  • عروسک، شیشه شیر نوزاد
  • توپ
  • خانه

روانشناس بنا به صلاحدید خود در هر جلسه از اسباب بازی های مشخصی استفاده می نماید. همچنین وی می تواند در بازی کودک شریک باشد و یا از کودک بخواهد که به تنهایی شروع به بازی کردن کند. در واقع بازی درمانگر از دو شیوه بازی مستقیم و غیر مستقیم استفاده می کند.

بازی درمانی کودک در منزل

انواع بازی درمانی

جالب است بدانید که بازی و سرگرمی های گوناگونی برای بازی درمانی در نظر گرفته شده است، انتخاب نوع بازی تا حدود زیادی به انتخاب روان درمانگر و روحیه کودک بستگی دارد. برای مثال شرایط کودک مانند روحیه، سلیقه، وضعیت ذهنی و جسمی و … او در انتخاب بازی تاثیر به سزایی دارد.

آموزشی

روان درمانگر از بازی های آموزشی به منظور تقویت مهارت های کودک و بهبود وضعیت ذهنی او استفاده می کند. این بازی ها همان گونه که از نام شان مشخص است جنبه آموزشی دارند و مسائل مختلف را از طریق اسباب بازی به وی آموزش می دهند.

جسمی

کودکان علاقه زیادی به بازی های جسمی دارند و با استفاده از آن انرژی مازاد و منفی خود را تخلیه می کنند. روانشناس ممکن است از بازی های جسمی به منظور ارزیابی سطح استرس و اضطراب کودک استفاده کند.

خلاقیتی

یکی از جنبه های مهم کودکان قوه تخیل و خلاقیت آن ها است. از این رو روانشناس از یکسری بازی های خلاقیتی استفاده می کند که از جمله آن ها می توان به جورچین، بازی با کلمات و موسیقی اشاره نمود.

بهترین مرکز بازی درمانی کودک در منزل

اگر شما نیز به سلامت ذهنی و سرگرمی کودک دلبند خود اهمیت زیادی می دهید ممکن است به دنبال بهترین مرکز بازی درمانی کودک در منزل باشید. پیشنهاد ما به شما کلینیک تخصصی و مرکز مشاوره روانشناسی روان آرام است. این مجموعه با دارا بودن کادر مجرب و تخصصی روانشناسی می تواند به صورت حضوری و غیر حضوری خدمات مشاوره و نکات بازی درمانی کودک را در اختیار شما قرار دهد. با بهره مندی از این مشاوره های تخصصی می توانید آموزش ها و نکات لازم را فرا بگیرید و از دفعات بعدی خود شخصا با کودک خود این بازی ها را انجام دهید.

نکات مهم

اگر شخصا در خانه از روش های بازی درمانی کودک در منزل استفاده می کنید رعایت نکات زیر الزامی است:

  • توصیه می شود که از تبلت، کامپیوتر، گوشی موبایل و … برای بازی با کودک استفاده نکنید.
  • قبل از شروع بازی به او اطلاع دهید و در طول بازی از جملات دستوری استفاده نکنید.
  • اجازه دهید تا حد امکان کودک به تنهایی از وسایل بازی استفاده کند و این حس استقلال را از او نگیرید.
  • در هنگام بازی کردن کودک حساسیت زیادی به خرج ندهید و سعی کنید تنها تمرکز شما بر روند بازی او باشد.

دقت کنید که از سرزنش کردن کودک در هنگام روند بازی درمانی به شدت خودداری کنید. از به کار گیری جملات منفی که روحیه و توانمندی کودک را تحت تاثیر قرار می دهند به شدت خودداری کنید. برای مثال به او نگویید که تو نمی توانی این کار را انجام دهی. در صورتی که کودک کار اشتباهی انجام داد آن را به وی گوشزد نکنید. به طور کلی از به کار گیری جملات منفی دوری کنید و تنها بر روی نحوه بازی کودک تمرکز کنید.

سخن پایانی

در این مقاله سعی بر این بود تا شما را با مفهوم بازی درمانی، مزایا، انواع بازی درمانی و نکات مربوطه آشنا کنیم. اگر شما نیز قصد دارید تا از بازی درمانی برای کودک خود استفاده کنید توصیه می شود که حتما از یک روانشناس و متخصص در ابتدای کار کمک بگیرید. این کار موجب می شود تا ادامه روند برای شما آسان تر باشد. زیرا شما احتمالا نمی دانید که کدام روش بازی درمانی برای کودک شما مناسب تر است. لازم است این نکته را ذکر کنیم که انجام بازی درمانی به معنای وجود مشکل خاصی در کودک نیست، بلکه برای ریشه یابی ریسک فاکتور هایی است که ممکن است سلامت روان کودک را تحت تاثیر قرار دهند. اگر دوست دارید تا کودک شما نیز از این خدمات استفاده کند می توانید با کادر مجرب روان آرام ارتباط بگیرید. با استفاده از بازی درمانی کودک در منزل می توانید توانایی های زیادی همچون حل مسئله، استقلال و … را در کودک دلبند خود پرورش دهید. همچنین می توانید شخصیت و ویژگی های مهم کودک خود را شناسایی کرده و در صورت مشاهده مشکل نسبت به رفع و درمان آن ها اقدام کنید. دقت داشته باشید که کودکان تمامی این ها را با اسباب بازی ها به شما نشان می دهند و در واقع اسباب بازی سلاح مهمی برای آن ها به شمار می رود.

بازی درمانی کودک

هدف از بازی درمانی چیست؟

هدف از بازی درمانی بهبود توانمندی های کودک، بررسی و ریشه یابی اختلالات ذهنی، رفتاری و ... می باشد.

بازی درمانی چیست؟

بازی درمانی روشی موثر برای کاهش استرس، اضطراب، تنش و ترس کودک می باشد.

ویژگی های اتاق بازی درمانی چیست؟

یک اتاق بازی درمانی باید دارای رنگ آمیزی روشن، کمد و اسباب بازی های لازم برای آن جلسه باشد.

4.7/5 - (477 امتیاز)
بپیوندید
اطلاع از

3 نظرات
جدیدترین ها
قدیمی ها بیشتر رای
Inline Feedbacks
مشاهده همه کامنت ها
جوانی
6 ماه قبل

سلام من پسر۹ساله دارم آماده وتمرکزش پایینه به نظرتان چیکارکنم

عاطفه مرشدلو
6 ماه قبل

سلام کودک من ۴ساله اس بسیار مستقل و دوست داره تو همه کارها باهات همکاری کنه اگر باهاش مخالفت کنی شروع به پرخاشگری میکنه به نظرتون چه کنم برا تخلیه انرژی فرزندم

منصوره فرهادی (کارشناس تیم محتوای روان آرام)
6 ماه قبل

سلام دوست عزیز؛ در این سن فردیت و استقلال کودک شکل می گیرد و ممکن است مخالفتها و کنترل بیش از حد شما، اعتماد به نفس او را تحت تاثیر قرار دهد. بهتره که استقلال رو به رشدش رو تشویق کنید و بهش اجازه بدین با خیال راحت چیز جدیدی مثل؛ امتحان کردن یک بازی جدید یا طعم خوراکی جدید، یا مخالفت و مشاجره کردن با همبازیش رو امتحان کنه و در مقابل وسوسه‌ٔ مداخله کردن خودتون مقاومت کنین. مدام از جا پریدن شما برای جلوگیری از تجربه و کشف فرزندتون می‌تونه باعث افزایش وابستگی و کاهش اعتماد به نفس فرزندتون بشه. پس تلاش کنید که به فرزندتون فرصت تجربه کردن رو بدین تا جایی که امکانش هست حتی عواقب و نتیجه کاری رو کرده (بدون تایید و یا سرزنش شما) رو هم ببینه .

پاسخگوی شما 9 الی 21

88216100 نوبت‌دهی مشاوره