انگیزه
انگیزه، کلمه ای است که از کودکی شنیده ایم. اما سوالات متعددی در رابطه با این اصطلاح مطرح می شود. انگیزه چیست؟ چه چیزی به ما انگیزه می دهد؟ مشاوره انگیزشی چیست؟ بزرگترین معضلی که در دنیای پر سرعت امروز با آن روبرو هستیم این است که بفهمیم چگونه برای انجام وظایفی که به نظر ساده می رسند، اما بسیار دشوار هستند، به خود انگیزه دهیم. متخصصان و خردمندان گفته اند که انگیزه از درون شما ناشی می شود و می توان از آن برای تغییر آن چه غیرممکن به نظر می رسد، استفاده کرد.
فاکتورهای مختلفی برای افراد مختلف وجود دارد که بر انگیزه در آنها تأثیر می گذارد، مانند: محل زندگی، زندگی اجتماعی، افرادی که روزمره می بینید و با آنها صحبت می کنید. برای برخی از افراد می تواند خانواده و دوستان باشد، برای برخی دیگر می تواند درآمد باشد.
انگیزه را می توان به راحتی اراده قوی یا نیروی محرکه ای تعریف کرد که به ما کمک می کند وظایفی را که برای بقای ما مهم هستند، آغاز و اجرا کنیم. همچنین نیرویی است که به ما کمک می کند تا در جهت حرکت مورد نظر خود در زندگی حرکت کرده و کار کنیم. انگیزه فقط یک کلمه نیست بلکه ابزاری قدرتمند یا نیروی محرکه تحول و شروع جدید است.
مشاوره انگیزشی
مشاوره انگیزشی یک روش مشاوره است که به افراد کمک می کند احساسات دوگانه و عدم اطمینان را برطرف کنند تا انگیزه درونی لازم برای تغییر رفتار خود را پیدا کنند. مشاوره انگیزشی اغلب یک فرایند کوتاه مدت است که ایجاد تغییرات در زندگی را راحت تر می کند و انگیزه شما را در زندگی افزایش می دهد.
مشاوره انگیزشی برای مواردی مانند ترک اعتیاد، شرکت در آزمون مهم، مقابله با بیماری هایی مانند سرطان و … انجام می شود. این مشاوره به افراد کمک می کند تا انگیزه تغییر رفتارهایی را کسب کنند که مانع آن ها برای انتخاب سالم تر می شود.
آیا به مشاوره انگیزشی نیاز دارم؟
تغییر سخت است. هر زمانی که در نظر دارید تغییری ایجاد کنید، چه جزئی و چه تغییرات بزرگ، برای انجام آن نیاز به تصمیم و متعهد بودن به آن دارید. با این حال، هنگامی که این تغییر به ویژه باعث تغییر در زندگی شود، یافتن انگیزه کافی برای اقدام دشوار است. آزادی از اعتیاد یا عادات مخرب فراتر از تمایل صرف به تغییر است، اما تشخیص نیاز و تمایل به تغییر اولین مراحل بهبود است. بنابراین اگر انگیزه و قدرت کافی برای تغییر ندارید، اما علاقه دارید که تغییر کنید، شما به یک مشاوره انگیزشی نیاز دارید.
چه عواملی باعث نداشتن انگیزه می شود؟
عدم انگیزه می تواند به دلایل مختلف ایجاد شود اما عمده ترین آن ها، دلایل زیر است:
- نداشتن دید روشن نسبت به زندگی می تواند باعث کاهش انگیزه شود.
- سبک زندگی یکنواخت و قرار گرفتن در زندگی روزمره موجب از بین رفتن انگیزه می شود.
- مصرف بیش از حد الکل و سومصرف مواد مخدر، قاتلان انگیزه هستند.
- صرف زمان زیاد در شبکه های اجتماعی انگیزه ما را در زندگی کم می کند.
- سلامت روان؛بهداشت روانی ضعیف مانند استرس، افسردگی، اضطراب و … ممکن است منجر به کاهش انگیزه شود.
- مقایسه کردن زندگی خودمان با سایر افراد انگیزه ما را کاهش می دهد.
مراحل مشاوره انگیزشی:
- پیش اندیشی: شما انگیزه کمی دارید یا هیچ انگیزه ای برای ایجاد تغییر در رفتار ندارید، زیرا در خود مشکلی نمی بینید.
- تعمق: ممکن است شما متوجه شوید که رفتارتان مشکلاتی دارد، اما در ایجاد هرگونه تغییر احساس تردید و دو گانه ای دارید.
- آمادگی: شما نسبت به تغییر رفتار خود متعهد شده و مسئولیت آن را می پذیرید.
- اقدام: به طور فعال در تغییر رفتار خود نقش دارید.
- نگهداری: شما برخی جنبه ها را ایجاد کرده و با پشتیبانی مشاور تغییرات رو شروع می کنید.
مشاور انگیزشی چه کسی است؟
یک مشاور انگیزشی مراجع را تشویق می کند تا در مورد نیاز خود به تغییر و دلایل شخصی خود برای ایجاد تغییر صحبت کند. نقش مشاور، عمدتاً هدایت مکالمه ای درباره تغییر و تعهد است. مشاوره انگیزشی به طور کلی یک مشاوره کوتاه مدت است که فقط به یک یا دو جلسه زمان نیاز دارد، اگرچه می تواند به عنوان یک مداخله در کنار سایر درمان های طولانی مدت باشد.
مشاوره انگیزشی از رویکرد شخص محور یا مشتری مداری کارل راجر به عنوان مشاوره ای و درمانی به عنوان روشی برای کمک به افراد در انجام روند دشوار تغییر شکل گرفت. روند کار دو برابر است. هدف اول افزایش انگیزه فرد و هدف دوم این است که شخص تعهد خود را برای تغییر بدهد. در مقابل بیان ساده نیاز یا تمایل به تغییر ، شنیده شدن ابراز تعهد با صدای بلند برای کمک به بهبود توانایی مشتری در انجام این تغییرات نشان داده شده است. نقش درمانگر بیش از مداخله در گوش دادن است. مشاوره انگیزشی غالباً با سایر مداخلات مانند شناخت درمانی ، گروههای حمایتی مانند مشروبات الکلی ناشناس و آموزش مدیریت استرس ترکیب یا پیگیری می شود .
مرکز مشاوره و روانشناسی روان آرام با دارا بودن مجوز رسمی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با مدیریت سرکار خانم دکتر آزیتا امین الرعایا تاسیس گردیده است. کلینیک روان آرام با دارا بودن جمعی از مشاوران خبره، اساتید دانشگاه و درمانگران مفتخر است در خدمت شما عزیزان باشد. لازم به ذکر است که کلیه خدمات این مجموعه توسط متخصصان دوره دیده در زمینه های مختلف روانشناسی عرضه میگردد. به استحضار می رساند در مرکز مشاوره روان آرام به طیف گسترده ای از مشکلات روانشناسی، روانپزشکی، کودک و نوجوان و بزرگسال به صورت فردی، زوج، خانواده و گروهی رسیدگی میگردد.
چگونه انگیزه مان را بیشتر کنیم؟
اگر به آنچه باعث کمبود انگیزه می شود، توجه داشته باشیم، کافی است برای افزایش انگیزه، خلاف آن کار را انجام دهیم. برخی از بهترین نکات برای افزایش انگیزه در زیر آمده است:
- نیروی محرکه خود را شناسایی کنید (اهداف)
- چشم انداز زندگی خود را روشن کنید. آن را یادداشت کنید.
- مراقبه ذهن آگاهی را تمرین کنید.
- سعی کنید کارهایتان ساده باشد و هر بار روی یک کار تمرکز کنید.
- هر شب قبل از خواب نوشته های مثبت بنویسید.
- با یک مشاور انگیزشی صحبت کنید.
- سعی کنید یک عادت مثبت مانند خواندن کتاب ایجاد کنید.
- برای زنده نگه داشتن انگیزه خود، اهداف کوتاه مدت تعیین کنید.
- حداقل 15-20 دقیقه روزانه وقت صرف کنید تا آنچه را می خواهید تجسم کنید.
- هفته ای یک بار در مورد تمام دستاوردهای خود تأمل کنید.
- سپاس و بخشش را تمرین کنید.
- خودتان را تشویق کنید.
- روابط خود را با نزدیکان عمیق تر کنید تا انگیزه بیشتری داشته باشید.
- زمان کمتری را در فضای مجازی و با گوشی موبایلتان صرف کنید.
- از مقایسه زندگی خود با دیگران دست بردارید.