داشتن خواب با کیفیت ، اهمیت بسیار زیادی برای سلامت روحی و جسمی ما دارد . اختلالات خواب می توانند شامل انواع متفاوتی مانند اختلال بی خوابی، سندروم پای بی قرار و … باشند و هر کدام از آن ها کیفیت خواب را کاهش داده و موجب مشکلاتی نظیر خستگی در طول روز ، مشکلات تمرکز ، سردرد ، خستگی ، استرس و … می شوند . مراجعه به کلینیک درمان اختلالات خواب برای حل کردن مشکل و داشتن خواب با کیفیت بسیار مفید است . در این مقاله با اختلال در خواب ، انواع آن ، علائم اختلالات خواب ، درمان ها و اهمیت مراجعه به کلینیک درمان اختلالات خواب آشنا خواهید شد .
کلینیک درمان اختلالات خواب :
اختلالات خواب چیست؟
پیش از آن که به دنبال کلینیک درمان اختلالات خواب باشیم ، باید بدانیم اختلال خواب چیست و چه علائم و درمان هایی دارد . اختلالات خواب شامل مشکلاتی در کیفیت ، زمان بندی و میزان خواب می باشد که باعث ایجاد مشکل در عملکرد و پریشانی در طول روز می شود . انواع مختلفی از اختلالات خواب وجود دارد که بی خوابی شایع ترین آن ها است و برای تشخیص دقیق آن باید به کلینیک درمان اختلالات خواب مراجعه شود .
کلینیک درمان اختلالات خواب :
پس از مطالعه این مقاله ، اگر گمان می کنید اختلال خواب دارید ، فوراً برای تشخیص و معالجه به کلینیک درمان اختلال خواب مراجعه کنید . در صورت عدم درمان ، اثرات منفی اختلالات خواب می تواند منجر به عواقب سلامتی دیگری شود . آن ها همچنین می توانند بر عملکرد شما در محل کار تأثیر بگذارند ، باعث ایجاد فشار در روابط شوند و توانایی شما در انجام فعالیت های روزمره را مختل کنند .
چه زمانی باید به کلینیک درمان اختلالات خواب مراجعه کرد ؟
بیشتر افراد گاهی اوقات به دلیل استرس ، تجربه های هولناک و سایر تأثیرات بیرونی ، مشکلات خواب را تجربه می کنند . و این موضوع طبیعی است . با این حال ، هنگامی که این مسائل به طور منظم شروع می شوند و در زندگی روزمره دخالت می کنند ، ممکن است نشان دهنده یک اختلال خواب باشند و بهتر است به کلینیک درمان اختلالات خواب مراجعه شود .
بسته به نوع اختلال خواب ، ممکن است افراد در هنگام خواب مشکلات سختی داشته باشند و ممکن است در طول روز احساس خستگی شدید کنند . کمبود خواب می تواند تأثیر منفی بر انرژی ، خلق و خوی ، تمرکز و سلامت عمومی بگذارد .

اختلالات خواب و سلامتی :
مشکلات خواب هم با مشکلات جسمی و هم مشکلات عاطفی همراه است . مشکلات خواب هم می تواند به سلامت روان کمک کند و هم باعث تشدید مشکلات مربوط به روان شوند و نشانه ای از سایر شرایط بهداشت روان که شخص به آن ها دچار است ، باشد .
هنگامی که اختلالات خواب ناشی از بیماری دیگری نباشد ، روش دکتر برای درمان اختلالات خواب ، معمولاً شامل ترکیبی از درمان های پزشکی و تغییر سبک زندگی است .
آمار اختلالات خواب :
در مراقبت های اولیه ی کلینیک درمان اختلالات خواب ، 10-20 درصد از مردم از مشکلات قابل توجهی در خواب شکایت دارند . حدود یک سوم بزرگسالان علائم بی خوابی را گزارش می کنند و 6-10 درصد معیارهای مربوط به اختلال بی خوابی دارند .
اهمیت خواب:
خواب ، یک نیاز اساسی انسان است و برای سلامت جسمی و روانی بسیار مهم است . دو نوع خواب وجود دارد که بطور کلی در یک الگوی سه تا پنج چرخه ای در هر شب اتفاق می افتد .
بدن شما به طور معمول روی چرخه 24 ساعته (ریتم شبانه روزی) کار می کند که به شما کمک می کند زمان خواب بدن خود را بدانید .
میزان خواب :
میزان خواب ما بسته به سن متفاوت است . همچنین خواب در افراد با یکدیگر متفاوت است . طبق گفته بنیاد ملی خواب ، بیشتر بزرگسالان هر شب حدود هفت تا نه ساعت خواب آرام دارند .
الگوی خواب نادرست در طولانی مدت می تواند باعث شود که ما به یک دکتر برای درمان اختلالات خواب ، نیاز پیدا کنیم . بسیاری از ما خواب کافی نداریم . تقریباً 30 درصد از بزرگسالان هر شب کمتر از شش ساعت خواب دارند و تنها حدود 30 درصد دانش آموزان دبیرستانی حداقل 8 ساعت خواب را در شب مدرسه می گذرانند .
پیامدهای اختلالات خواب :
چرا شما برای بی خوابی ، نیاز به مراجعه به کلینیک درمان اختلالات خواب دارید ؟ زیرا خواب به مغز شما کمک می کند تا به درستی کار کند . نداشتن خواب کافی یا خواب کم کیفیت ، عواقب احتمالی زیادی را به همراه دارد . بارزترین نگرانی ها عبارتند از خستگی و کاهش انرژی ، تحریک پذیری و مشکلات تمرکز . اختلالات خواب بر توانایی تصمیم گیری و خلق و خوی نیز می تواند تأثیر بگذارد . مشکلات خواب اغلب با علائم افسردگی یا اضطراب همراه است . اختلالات خواب می تواند افسردگی یا اضطراب را تشدید کند و افسردگی یا اضطراب می تواند منجر به مشکلات خواب شود .
پیامدهای جسمی اختلالات خواب :
کمبود خواب و خواب زیاد با بسیاری از مشکلات سلامتی مزمن مانند بیماری قلبی و دیابت مرتبط است . اختلالات خواب همچنین می تواند یک علامت هشدار دهنده برای مشکلات پزشکی و عصبی مانند نارسایی احتقانی قلب ، استئوآرتریت و بیماری پارکینسون باشد .
انواع اختلالات خواب :
برخی از علائم و نشانه های اختلالات خواب شامل خواب آلودگی بیش از حد روز ، تنفس نامنظم یا افزایش حرکات در هنگام خواب است . علائم و نشانه های دیگر شامل چرخه خواب نامنظم و بیدار و مشکل در خوابیدن است .
انواع مختلفی از اختلالات خواب وجود دارد . آن ها اغلب به گروه هایی تقسیم می شوند که توضیح می دهند که چرا آن ها اتفاق می افتند یا چگونه بر شما تأثیر می گذارند . اختلالات خواب نیز می تواند با توجه به رفتارها ، مشکلات مربوط به چرخه طبیعی خواب-خواب ، مشکلات تنفس ، مشکل در خواب یا چگونگی خوابیدن در طول روز ، گروه بندی شود .
علاوه بر بی خوابی و آپنه انسدادی خواب ، سایر اختلالات خواب که در کلینیک درمان اختلالات خواب ، مورد بررسی قرار می گیرند ، شامل موارد زیر است :
- اختلالات خواب مرتبط با تنفس
- آپنه خواب مرکزی
- حوادث غیر طبیعی یا تجارب در طول خواب
- اختلالات برانگیختگی ناگهانی چشم
- اختلال کابوس
- اختلال عملکرد حرکت سریع چشم
- اختلال بیش فعالی خواب باعث خواب آلودگی بیش از حد حتی هنگام خواب کافی و مشکل در بیدار شدن می شود (ممکن است برای یک دوره زمانی گیج و کاملاً بیدار نشود)
- Narcolepsy شامل خواب آلودگی بیش از حد روزانه همراه با ضعف ناگهانی عضلات می باشد که باید به کلینیک درمان اختلالات خواب مراجعه شود .
- اختلالات خواب و بیداری ریتمیک شبانه روزی
- سندرم پاهای بی قرار
علائم اختلالات خواب :
بهتر است با مشاهده علائم اختلالات خواب ، به کلینیک درمان اختلالات خواب مراجعه کنید تا بتوانید کیفیت خواب خود را برگردانده و مشکلات ناشی از آن را حل کنید . علائم اختلالات خواب عبارتند از :
- خوابیدن در طول روز و داشتن خواب در شب
- برخی از افراد ممکن است در مواقع نامناسب مانند هنگام رانندگی ، بخوابند .
- تنفس در یک الگوی غیرمعمول یا احساس یک فشار ناخوشایند برای حرکت در حین تلاش برای خوابیدن
- حرکات یا تجربیات غیرمعمول یا آزار دهنده یا حین خواب
- داشتن چرخه خواب نامنظم
- مشکل در خوابیدن یا خوابیدن
- خستگی روزانه
- تمایل شدید به چرت زدن در طول روز
- تحریک پذیری یا اضطراب
- عدم تمرکز
- افسردگی
-
علائم بسته به شدت و نوع اختلال خواب ممکن است متفاوت باشد که تشخیص شدت علائم بر عهده دکتر درمان اختلالات خواب می باشد . همچنین ممکن است اختلالات خواب در نتیجه وضعیت دیگری باشد .

چه عواملی باعث اختلال در خواب می شوند؟
شرایط ، بیماری ها و اختلالات زیادی وجود دارد که می تواند باعث اختلال در خواب شود . در بسیاری از موارد ، اختلالات خواب در نتیجه یک مشکل اساسی بهداشتی ایجاد می شود . بهتر است برای هر نوع تشخیص ، ابتدا به کلینیک درمان اختلالات خواب ، مراجعه کنید .
آلرژی ، سرماخوردگی و عفونت های تنفسی فوقانی می تواند تنفس شبانه را به چالش بکشد . عدم توانایی نفس کشیدن از طریق بینی شما نیز می تواند باعث مشکلات خواب شود .
شب ادراری یا تکرر ادرار ممکن است خواب شما را مختل کند و باعث بیدار شدن شما در طول شب شود . عدم تعادل و بیماری های دستگاه ادراری ممکن است در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد . (در صورت تکرر ادرار مکرر همراه با خونریزی یا درد ، حتماً با پزشک تماس بگیرید .)
درد مداوم می تواند خوابیدن را دشوار کند . حتی ممکن است شما را از خواب بیدار کنید . برخی از شایع ترین دلایل درد مزمن عبارتند از:
- آرتروز
- سندرم خستگی مزمن
- فیبرومیالژیا
- بیماری التهابی روده
- سردردهای مداوم
- درد مداوم کمر
در بعضی موارد ، درد مزمن حتی ممکن است با اختلالات خواب تشدید شود . به عنوان مثال ، پزشکان معتقدند که توسعه فیبرومیالژیا ممکن است با مشکلات خواب مرتبط باشد .
استرس و اضطراب معمولاً تأثیر منفی بر کیفیت خواب دارند . خوابیدن برای شما دشوار است . کابوس ها ، صحبت کردن در خواب یا خوابیدن نیز ممکن است خواب شما را مختل کند . در کلینیک درمان اختلالات خواب ، ارتباط استرس شما با خوابیدن ، ریشه یابی شده و در صورت نیاز دکتر برای درمان اختلالات خواب ، شما را به یک روانشناس ارجاع می دهد .
علائم و مشکلات انواع اختلالات خواب :
اگر برای مشکل بی خوابی به کلینیک درمان اختلالات خواب مراجعه می کنید ، باید بدانید که بی خوابی به عدم توانایی در خواب رفتن یا خوابیدن اشاره دارد . این بیماری می تواند در اثر استرس و اضطراب ، هورمون ها یا مشکلات گوارشی ایجاد شود . همچنین ممکن است نشانه بیماری دیگری باشد . بی خوابی می تواند برای سلامتی و کیفیت کلی زندگی شما بسیار مشکل ساز باشد ، به طور بالقوه باعث :
- افسردگی
- مشکلات تمرکز
- تحریک پذیری
- افزایش وزن
- اختلال در کار یا عملکرد مدرسه
می شود . این اختلال بیشتر در بزرگسالان و زنان مسن شیوع دارد .
انواع بی خوابی :
- مزمن است ، یعنی زمان بی خوابی حداقل به مدت یک ماه به طور مرتب اتفاق بیفتد . در این صورت حتما باید به کلینیک درمان اختلالات خواب مراجعه کنید .
- متناوب ، یعنی زمانی که بی خوابی به صورت دوره ای رخ می دهد . بهتر است با یک دکتر برای درمان اختلالات خواب مشورت کنید تا بی خوابی متناوب شما به بی خوابی مزمن تبدیل نشود .
- گذرا ، یعنی زمانی که بی خوابی فقط چند شب به طور همزمان ادامه یابد .
آپنه خواب با مکث در تنفس هنگام خواب مشخص می شود . این یک وضعیت پزشکی جدی است که باید به کلینیک درمان اختلالات خواب مراجعه شود . این اختلال باعث می شود بدن اکسیژن کمتری مصرف کند . همچنین می تواند باعث شود شما در طول شب بیدار شوید .
پارازومنیا ، نوعی اختلالات خواب است که باعث حرکات و رفتارهای غیرطبیعی در هنگام خواب می شود . آن ها شامل موارد زیر هستند :
- در خواب حرف زدن
- ناله
- کابوس ها
- شب ادراری
- فشردن دندان ها در خواب یا کشیدن فک
سندرم پای بی قرار (RLS) یک نیاز مبرم برای حرکت پاها است . این تمایل گاهی با احساس سوزن سوزن شدن در پاها همراه است . در حالی که این علائم ممکن است در طول روز بروز کند ، اما بیشتر آن ها در شب مشاهده می شود . RLS اغلب با برخی شرایط سلامتی ، از جمله بیماری ADHD و بیماری پارکینسون همراه است ، اما علت دقیق همیشه شناخته نمی شود . با این حال برای درمان این اختلال ، نیاز به مراجعه به کلینیک درمان اختلالات خواب می باشد .
ناركولپسی با “حملات خواب” كه در طول روز رخ می دهد ، مشخص می شود . این بدان معنی است که شما به طور ناگهانی احساس خستگی شدید خواهید کرد . این اختلال همچنین می تواند باعث فلج خواب شود ، که ممکن است باعث شود شما از نظر جسمی نتوانید درست بعد از بیدار شدن از خواب حرکت کنید . ممکن است برخی از اختلالات عصبی مانند مولتیپل اسکلروزیس نیز با این اختلال همراه باشد .

چگونه اختلالات خواب تشخیص داده می شود؟
دکتر برای درمان اختلالات خواب ، ابتدا معاینه بدنی را انجام می دهد و اطلاعاتی در مورد علائم و سابقه پزشکی شما جمع می کند . کلینیک درمان اختلالات خواب ، آزمایش های مختلفی را ترتیب می دهند ، از جمله :
- پلی سونوگرافی : یک مطالعه خواب که میزان اکسیژن ، حرکات بدن و امواج مغزی را ارزیابی می کند تا نحوه تعیین اختلال در خواب را بررسی کند .
- Electroencephalogram آزمایشی که فعالیت الکتریکی در مغز را ارزیابی کرده و مشکلات احتمالی مرتبط با این فعالیت را تشخیص می دهد .
- آزمایش خون ژنتیکی : آزمایش خونی که معمولاً برای تشخیص نارسایی خون و سایر شرایط اساسی بهداشتی استفاده می شود که ممکن است باعث مشکلات خواب شود .
اختلالات خواب چگونه درمان می شود؟
درمان اختلالات خواب بسته به نوع و علت اصلی و تشخیص دکتر برای درمان اختلالات خواب ، می تواند متفاوت باشد . با این حال ، به طور کلی ترکیبی از درمان های پزشکی و تغییرات سبک زندگی را شامل می شود .
درمان پزشکی برای اختلالات خواب ممکن است شامل موارد زیر باشد :
- قرص خواب
- مکمل های ملاتونین
- داروهای سرد
- داروها برای هرگونه مشکل اساسی در زمینه بهداشت
- دارو برای دستگاه تنفس یا جراحی (معمولاً برای آپنه خواب)
- محافظ دندانپزشکی (معمولاً برای فشردن دندان)
تنظیم سبک زندگی می تواند کیفیت خواب شما را بهبود بخشد ، خصوصاً وقتی که همراه با درمان های پزشکی انجام شده است . دکتر برای درمان اختلالات خواب ، ممکن است توصیه هایی انجام دهد . مانند :
- گنجاندن سبزیجات و ماهی های بیشتر در رژیم غذایی و کاهش میزان قند
- کاهش ورزش و اضطراب با ورزش
- ایجاد یک برنامه خواب منظم
- نوشیدن آب کمتر پیش از خوابیدن
- محدود کردن میزان مصرف کافئین به خصوص در بعد از ظهر یا عصر
- کاهش مصرف دخانیات و الکل
- کاهش وعده های غذایی با کربوهیدرات کمتر قبل از خواب
اگر پاسخ شما به سوالات زیر مثبت است ، به یک کلینیک درمان اختلالات خواب مراجعه کنید :
- در طول روز احساس تحریک یا خواب آلودگی می کنید ؟
- هنگام نشستن ، تماشای تلویزیون یا خواندن ، مشکل چرت زدن دارید ؟
- هنگام رانندگی احساس خستگی شدید می کنید؟
- در تمرکز مشکل دارید؟
- اغلب توسط دیگران به شما گفته می شود که شما خسته به نظر می رسید؟
- واکنش های شما بسیار آهسته است ؟
- در کنترل احساسات خود مشکل دارید ؟
- احساس می کنید تقریباً هر روز باید چرت بزنید؟
- برای ادامه کار خود به نوشیدنی های کافئین دار احتیاج دارید؟
اگر به طور مرتب هر یک از علائم فوق را تجربه می کنید ، ممکن است با یک اختلال خواب روبرو شوید . هرچه بیشتر جواب “بله” به سوالات بالا داده اید ، احتمال اینکه اختلال خواب داشته باشید بیشتر است . برای تشخیص آن بهتر است ابتدا به کلینیک درمان اختلالات خواب مراجعه کنید و تنها به حدس و گمان های خودتان تکیه نکنید .
علائم خود را ردیابی کنید :
اولین قدم برای غلبه بر اختلال خواب یا مشکل خواب ، شناسایی و رعایت دقیق علائم و الگوهای خواب شما است .
گزارش خواب بنویسید :
یک دفتر گزارش می تواند عادت های روز و شب را که ممکن است در شب به مشکلات خواب شما کمک کند ، نشان دهد . در صورت نیاز به مراجعه به دکتر برای درمان اختلالات خواب ، ثبت سابقه و مشکلات مربوط به خواب مفید خواهد بود .
دفتر گزارش خواب شامل چه مواردی است ؟
- چه موقع به رختخواب رفته اید و بیدار شدید .
- ساعت خواب کامل و کیفیت درک خواب شما
- سوابق زمانی که از خواب بیدار شدید و کاری که بعد از بیدار شدن انجام داده اید .
- انواع و میزان مواد غذایی ، مایعات ، کافئین یا الکل که قبل از خواب مصرف کرده اید ، و زمان مصرف آن .
- احساسات و حالات قبل از خواب (خوشبختی ، غم ، استرس ، اضطراب)
- هر نوع دارویی که مصرف کرده اید ، به همراه دوز و زمان مصرف
جزئیات می توانند مهم باشند ، نشان می دهد رفتارهای خاص چگونه می توانند خواب شبانه شما را خراب کنند . مثلاً بعد از ارزیایی دفتر گزارش بعد از یک هفته ، ممکن است متوجه شوید که وقتی بیش از یک لیوان شراب در شب می خورید ، در طول شب بیدار می شوید .

کمک به خود برای درمان اختلالات خواب :
توصیه اولیه و مهم این است که اگر احساس می کنید که مشکلاتی در خواب دارید که به صورت دوره ای یا طولانی مدت تکرار می شوند ، حتما به کلینیک درمان اختلالات خواب مراجعه کنید . علاوه بر آن ، خودتان نیز می توانید بسیاری از مشکلات خواب را به تنهایی بهبود بیخشید .
- عادات روزانه خود را بهبود بخشید . صرف نظر از مشکلات خواب ، چسبیدن به یک برنامه خواب ثابت ، ورزش منظم ، محدود کردن مصرف کافئین ، الکل و نیکوتین ، و کنترل استرس در طولانی مدت باعث خواب بهتر خواهد شد .
- یک روال آرامش بخش برای قبل از خواب آماده کنید تا روح و بدن شما را آرام کند . اطمینان حاصل کنید که اتاق خواب شما آرام ، تاریک و خنک است ، از خوردن وعده های غذایی سنگین و مایعات بیش از حد زیاد در اواخر شب بپرهیزید ، حمام گرم بگیرید ، کتاب بخوانید یا به موسیقی آرامش بخش گوش دهید و حداقل یک ساعت قبل از خواب صفحه گوشی یا تلویزیون را خاموش کنید .
- هنگامی که شب از خواب بیدار می شوید ، دوباره بخوابید . چه اختلال خواب داشته باشید یا نه ، طبیعی است که گاهش در طول شب بیدار شوید . اگر در بازگشت به خواب مشکلی دارید ، سعی کنید روی تنفس ، مدیتیشن یا یک روش آرامش دیگر تمرکز کنید .
چه موقع با دکتر برای درمان اختلالات خواب تماس بگیریم ؟
اگر انواع درمان های خودیاری را بدون موفقیت امتحان کرده اید ، قرار ملاقات با یک متخصص خواب را تعیین کنید یا مستقیما به کلینیک درمان اختلالات خواب مراجعه کنید .