وابستگی عاطفی یک حالت روانشناختی است که در روابط رخ می دهد، خواه با یکی از اعضای خانواده، شریک زندگی یا یک دوست. وابستگی احساسی در افراد وابسته، یک عدم کنترل خود و احساس ناراحتی بزرگ در زمانی است که نزدیک به فردی که به او وابستگی دارند، نیستند. افراد وابسته، احساس نیاز سیری ناپذیر بودن با شخصی را دارند که به او علاقه دارند و قادر به قطع رابطه خود با آن شخص نیستند.
اگرچه مواردی از وابستگی عاطفی موقتی نیز می تواند وجود داشته باشد، اما معمولاً شخصی که وابسته بودن عاطفی را تجربه می کند، الگوی وابسته بودن را در طول زندگی خود با افراد دیگر نیز تکرار می کند.
پیامدهای روانی وابسته بودن به لحاظ عاطفی متنوع هستند و بسته به درجه وابستگی و ویژگی های یک فرد متفاوت است. در بسیاری از موارد، این افراد وابسته، به دنبال افرادی غالب، کنترل کننده و اقتدارگرا هستند و در نتیجه خود را در روابط سمی گرفتار می کنند. در نتیجه، سلامت عاطفی تحت تأثیر این روابط سمی قرار می گیرد.
افرادی که دچار وابستگی عاطفی هستند، ممکن است در روابط خود با برخی از این الگوها روبرو شوند:
بیشتر افراد با وابستگی عاطفی نمی دانند که به آن مبتلا هستند و حتی ممکن است از پذیرش آن خودداری کنند. وابسته بودن عاطفی مانند سایر اختلالات بهداشت روانی است و نیاز به درمان وابستگی عاطفی دارد. به طور معمول، افرادی که وابستگی عاطفی دارند و به دنبال روانشناس هستند، برای غلبه بر علائم افسردگی، اضطراب یا استرس کمک می گیرند، بدون این که بدانند علت این مشکلات در وابستگی آن هاست. بررسی روانی یک متخصص همان چیزی است که وابستگی عاطفی شدید را تشخیص می دهد و برای غلبه بر آن، به دنبال راه حل می گردد.
کسانی که با وابستگی احساسی شدید نسبت به دیگران دارند، معمولا عزت نفس پایین، احساس ناامنی و اعتماد به نفس ضعیفی را در زندگی خود تجربه می کنند. همچنین، تجربیات آن ها در روابط و رشد آن ها در کودکی نیز می تواند در شکل گیری وابستگی عاطفی در این افراد موثر باشد.
در حال حاضر، روش های مختلفی برای درمان وابستگی عاطفی وجود دارد که بسته به هر مورد، روش های درمانی انتخاب یا ترکیب می شوند. درمان های بالقوهٔ قطع وابستگی عاطفی عبارتند از:
به طور کلی، هدف از درمان، کمک به فرد برای شناختن مشکل، کنار گذاشتن هرگونه رابطه سمی است، شناسایی علل این وابستگی عاطفی و درمان آن برای جلوگیری از تکرار همان الگو در روابط دیگر است.
“وابستگی عاطفی زمانی آغاز می شود که ما نمی دانیم چگونه از نظر احساسی خود را حمایت کنیم“. اگر می خواهید بر وابسته بودن خود غلبه کنید، باید شروع به شناخت و مراقبت از خود کنید. برای مثال دقت کنید که شخصی که به او وابسته هستید، کدام یک از نیازهای عاطفی شما را برآورده می کند؟ این نیازها را شناسایی کنید و فکر کنید که چه کارهایی را می توانید به تنهایی انجام دهید که آن نیازها را پاسخ دهد.
برای مقابله با وابستگی عاطفی ، باید استقلال خود را دوباره به دست بیاورید. “سرگرمی هایی را که به تنهایی از آن ها لذت می برید انجام دهید . “ یوگا، نقاشی، یادگیری یک زبان جدید یا هر چیز دیگری که از آن لذت می برید را شروع کنید. این فعالیت ها را خودتان انجام دهید. به خودتان یاد دهید که می توانید به تنهایی شادی، آرامش و آسایش را پیدا کنید. همانطور که یاد می گیرید چگونه خودتان باشید، وابستگی عاطفی شما هم تبدیل به استقلال می شود.
در چه کاری خوب هستید؟ تهیه لیستی از نقاط قوتتان، راهی عالی برای پیدا کردن استقلال بیشتر عاطفی است؛ زیرا شما چیزهایی را در خود می بینید که مستقل از هر رابطه ای می توانید آن ها را انجام دهید.
وابستگی عاطفی اغلب نتیجه تجربیات و روابط قبلی است که ما داشته ایم. این تجربیات به ما آموزش می دهد که به دنبال شخص دیگری برویم تا احساس ارزشمندی ما را تأیید کند.“کلید استقلال عاطفی بیشتر این است که ابتدا تشخیص دهید که الگوی رفتاری فعلی شما از کجا ناشی می شود“. “هنگامی که ریشه ها را شناسایی کردید، می توانید بهتر ارزیابی کنید که چگونه می توانید وضعیت ذهنی خود را تغییر دهید تا از لحاظ عاطفی مستقل تر باشید.”
یکی از مهم ترین دلایل وابستگی عاطفی ، عدم اعتماد به نفس است. برای اینکه از نظر احساسی مستقل باشید و با وابسته بودنتان مقابله کنید، باید اعتماد به نفس داشته باشید.
احساس هویت خود را تقویت کنید. وقتی سعی در جلب رضایت شخص دیگری ندارید، به این فکر کنید که شما واقعاً کی هستید. ارزش های اصلی خودتان، چیزهایی را که می خواهید به دست آورید و ویژگی های خاص خود را شناسایی کنید.
در روانشناسی وابستگی عاطفی ، وقتی بیش از حد به افراد دیگر وابسته باشید، ممکن است سعی کنید آن ها را کنترل کنید. یا احساس بدبختی کنید؛ زیرا نمی توانید بپذیرید که افراد دیگر حق دارند افکار، احساسات و انتخاب های خودشان را داشته باشند. برای قطع وابستعاطفی شدید، انرژی خود را به سمت کنترل انتخاب ها و افکار خودتان هدایت کنید.
برای شکستن الگوها کمک بگیرید. اگر احساس می کنید در چرخه وابستگی عاطفی حبس شده اید و نمی توانید به تنهایی موفق به شکستن این چرخه شوید، از کمک گرفتن نترسید.می توانید با دوستی که به او اعتماد دارید صحبت کنید؛ اما بهتر است از یک مشاور یا درمانگر حرفه ای کمک بگیرید.
برای قطع وابستگی عاطفی ، بپذیرید که کنار آمدن با احساساتتان، وظیفهٔ خود شماست و نه شخص دیگری. به عنوان مثال، شما نباید انتظار داشته باشید هر زمانی که حال شما بد است یا روز سختی را گذرانده اید، دیگران حال شما را خوب کنند. راه های سالم برای کنار آمدن با احساسات منفی و به دست آوردن آرامش خودتان را پیدا کنید؛ بدون این که به دیگران احتیاج داشته باشید.
با گذراندن وقت با افراد مختلف از وابستگی بیش از حد به کسی جلوگیری کنید. برنامه هایی برای وقت گذراندن با خانواده و دوستان خود داشته باشید. اگر دوستان کمی دارید، با ثبت نام کردن در باشگاه ورزشی، کلاس های هنری و …، روابط اجتماعیتان را گسترش دهید تا تمرکز شما روی یک رابطه نباشد. همچنین در تمام روابط جدید، به خودتان گوشزد کنید که الگوهای وابستگی گذشته را تکرار نکنید. در صورت تکرار الگوها، بهتر است از یک درمانگر کمک بگیرید.
برای داشتن روابط درست، در جهت دلبستگی متقابل کار کنید. وابسته بودن سالم نیست، اما انزوای احساسی نیز خوب نیست. به دنبال افراد سالم از نظر عاطفی باشید تا با آن ها وقت بگذارند. به روش هایی که در این مقاله اشاره شد، عمل کنید و روابط مبتنی بر احترام متقابل، صداقت و همدلی و نه نیاز را شروع کنید. کمک گرفتن از یک درمانگر یا مراجعه به روانشناس می تواند به شما در درمان وابستگی عاطفی کمک کند. به یاد داشته باشید که غلبه نکردن بر این وابستگی می تواند منجر به افسردگی، اضطراب و مشکلات دیگر سلامت روان شود.
کسانی که با وابستگی احساسی شدید نسبت به دیگران دارند، معمولا عزت نفس پایین، احساس ناامنی و اعتماد به نفس ضعیفی را در زندگی خود تجربه می کنند. همچنین، تجربیات آن ها در روابط و رشد آن ها در کودکی نیز می تواند در شکل گیری وابستگی عاطفی در این افراد موثر باشد.
در حال حاضر، روش های مختلفی برای درمان وابستگی عاطفی وجود دارد که بسته به هر مورد، روش های درمانی انتخاب یا ترکیب می شوند. درمان های بالقوهٔ قطع وابستگی عاطفی عبارتند از:
درمان EMDR: حساسیت زدایی و پردازش مجدد حرکت چشم
هیپنوتیزم بالینی
درمان متمرکز بر احساسات
زوج درمانی
درمان های رشد شخصی
کلید استقلال عاطفی بیشتر این است که ابتدا تشخیص دهید که الگوی رفتاری فعلی شما از کجا ناشی می شود. هنگامی که ریشه ها را شناسایی کردید، می توانید بهتر ارزیابی کنید که چگونه می توانید وضعیت ذهنی خود را تغییر دهید تا از لحاظ عاطفی مستقل تر باشید.
سلام خیلی مطلب موثری بود
ازینکه بیچاره شده بودم در گوگل سرچ کردم
به کار گیری این روش موثر خواهد بود اما واقعا لحظات سختی رو سپری میکنم این حالت خیلی درناکه
اره خیلی سخته
الان حالتون بهتره؟
عالی بود ممنون خیلی مفید و کمک کننده بود ،معجزه است
لاله
سلام زنی هستم 50 سالمه شخصیت وابسته ای دارم حتی اگه دوست دخترم بخواد کوچ کنه جای دیگه احساس میکنم دنیا رو سرم خراب شده چون خودم بیشتر از خودش به دوستلش محبت میکنم و بچه ها رو خیلی دوست دارم اینم منو داغون میکنه خودم باورم نمیشه با اینکه سه تا بچه و کلی دغدغه زندگی دارم براخودم اینطوری مشکل تراشی کنم و افسردگی بگیرم
من سریع وابسته میشم اگه به اونی که وابسته هستم ترکم کنه دردمیکشم نمیتونم کاری کنم شمادرست میگید ولی من نمیتونم چجوری میشه یکیو دوست داشت به راحتی ازش گذشت اون که رفته بی احساس بوده لیاقت این حس منو نداشته
باسلام زنی ۴۱ساله هستم وابستگی خیلی شدیدبه دوستم دارم اون مطلقس وهمیشه کابوس این رادارم که اگه ازدواج کنه چ کنم .طوری به اون وابستم که باوجوداون میتونم نفس بکشم چندروزی است که ب من پیام وتماس نداره دارم ذره ذره میمیرم توروخداکمکم کنید
سلام دوست عزیز؛ مساله تون رو با کمک روانشناس بررسی کنید.
سلام خوبین من کاملا درکتون میکنم توشرایط شمام نیستم ولی میفهمم فقط بدون وابستگی باعث نابودی خودت میشه و هیچ چیزی از خود انسان ارزشش بالاتر نیس درمانش فقط خودتی باید خودتو پیدا کنی
سلام منم مشکل شمارودارم چیکار کردید بهترشدید؟
حرفاتون مو به مو درست بود اما وقتی دیوا وار وابستشی چیکار میشه کرد نمیشه ازش دور شد
سلام.از سر احتیاج در گوگل سرچ کردم و به مطلب شما رسیدم.برای من بسیار مفید است.امیدوارم در به کارگیری توصیه های این نوشته سستی نکنم.پیش بینی من لااقل درمورد خودم این است که استفاده از این نوشته و عمل به توصیه هایش مشکل وابستگی مرا به سرعت حل می کند.از نگارنده و دست اندرکاران مدیریت این سایت سپاسگذارم.