فکر خودکشی یکی از معضلاتی است که امروزه با شدت بیشتری با آن مواجه هستیم. در ابتدا لازم است تعریف کنیم که فکر خودکشی به چه معناست؟ فردی که دارای افکار خودکشی است ممکن است فقط به آن فکر کند یا اقداماتی در راستای آن نیز انجام دهد. این افکار ممکن است به ذهن هر شخصی خطور کند و دلیل آن می تواند استرس یا فشار بیش از حد باشد. اما در مواقعی باید افکار خودکشی را جدی تر گرفت زیرا برخی مدام به دنبال نقشه کشیدن برای عملی کردن خودکشی می باشند. پس از این موضوع می توان نتیجه گرفتن که فکر خودکشی لزوما به معنای اقدام برای آن نیست، برای برخی در حد فکر گذرا بوده اما برای برخی دیگر جدی تر است. در ادامه قصد داریم به طور کامل تری به علل ایجاد، راه های کنترل و درمان آن بپردازیم پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
شاید برای شما نیز جالب باشد بدانید که افراد به چه دلایلی فکر خودکشی را در سر خود می پرورانند. برخی از دلایل خودکشی تنها شامل افسردگی یا ناامیدی است اما برخی دیگر دلایل جدی تری را به همراه دارد.
ناامیدی
هر فردی در طول زندگی خود ممکن است ناامیدی و یاس را تجربه کند، اما واکنش به این ناامیدی در برخی افراد به خودکشی ختم می شود. در واقع فرد خود را در شرایطی می بیند که به هیچ وجه از دید او بهتر نخواهد شد و هیچ امیدی به زندگی ندارد.
افسردگی
افسردگی یکی از دلایل فکر خودکشی است. افراد افسرده خلق پایینی دارند و به همین علت در مواجهه با شرایط گوناگون آستانه تحمل آن ها پایین است. البته افسردگی خود به درجات و انواع مختلفی تقسیم می شود اما معمولا تمامی آن ها فکر خودکشی را کاملا منطقی می دانند.
شکست
شکست به نوبه خود تجربه تلخی به شمار می رود. اما برخی افراد این شکست را پایان کار خود تلقی می کنند و در واقع فکر می کنند که دیگر کار آن ها در این دنیا به پایان رسیده است. این شکست می تواند شکست تحصیلی، شغلی، عشقی و … باشد.
مشکلات جسمی
مشکلات و معلولیت های جسمی موجب می شود تا فرد خود را بی ارزش تلقی کند و به انواع بیماری های روحی مبتلا شود. البته در این میان ممکن است مشکلات دیگری فشار وارده به فرد را مضاعف کند.
افرادی که فکر خودکشی دارند را می توان با یکسری نشانه ها و علائم تشخیص داد. برخی از این هشدار ها شامل موارد زیر است:
لازم است بدانید که یکسری بیماری ها با خودکشی و فکر خودکشی در ارتباط می باشند که تمامی آن ها جزو بیماری های روحی و روانپزشکی به حساب می آیند. برخی از مهم ترین این بیماری ها به صورت زیر می باشد:
اطرافیان و خصوصا خانواده و دوستان نقش مهمی در پیشگیری از خودکشی فرد ایفا می کنند. با یک گفت و گوی ساده و پرسیدن سوالاتی می توان درصد ریسک خودکشی فرد مورد نظر را ارزیابی کرد. سوالاتی که می توان برای اطلاع از فکر خودکشی پرسید به شرح زیر می باشد:
فردی که فکر خودکشی دارد ممکن است بیشتر از همیشه به حمایت شما نیاز داشته باشد به همین دلیل ساپورت روحی و معنوی از اهمیت بالایی برخوردار است. در صورتی که احساس خطر کردید فورا با مراکز کمک رسانی و یا یک فرد مورد اعتماد تماس بگیرید.
همچنین اقدامات زیر برای جلوگیری از خودکشی و کاهش خطرات ناشی از آن می تواند موثر واقع شود:
همان گونه که ذکر شد، فکر خودکشی می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که یکی از این دلایل بیماری های روانپزشکی است. از جمله این بیماری ها می توان به افسردگی اساسی، اختلالات دوقطبی و … اشاره نمود. در صورتیکه این دلیل ناشی از اختلالات مربوطه باشد می توان اقدامات درمانی را برای کنترل یا درمان آن به کار برد:
در صورتیکه لازم باشد تغییراتی در دوز و نحوه مصرف دارویتان اعمال شود باید همکاری لازم را با پزشک داشته باشید و به هیچ وجه داروی ضد افسردگی را خود سر مصرف نکنید. همچنین روانشناسان ممکن است تعدادی جلسات مشاوره درمانی برای فرد در نظر بگیرند و با او به گفت و گو و صحبت بپردازند.
مشاوره خودکشی یکی از راه های موثر برای کنترل فکر خودکشی و جلوگیری از وقوع آن به شمار می رود. در این میان انتخاب مشاور مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. کلینیک مشاوره و مرکز تخصصی روان با آرام کادر روانشناسی مجرب خود مشاوره خودکشی را با قیمت و کیفیت مناسب ارائه می دهد. در ضمن امروزه شما می توانید از خدمات مشاوره غیر حضوری نیز بهره مند شوید. یادتان باشد که فکر خودکشی لزوما به معنی بیمار بودن شما یا اطرافیان نیست و گاهی تنها با یکسری جلسات مشاوره ساده حل می شود.
بله. بسته به وضعیت بیمار دارو درمانی، مشاوره درمانی و رفتار درمانی انجام می شود.
نه لزوما، در مواردی تنها ناشی از استرس و فشار های روحی است.
خیر، هر فردی در طول زندگی خود ممکن است به آن فکر کند، اما تنها یک فکر است و عملی نخواهد شد.