طرحواره رهاشدگی یا طرد شدگی از جمله طرحوارههای شایع است. افراد مبتلا به طرحواره رهاشگی در روابط عاطفیشان اغلب بر این باور است که شخص مقابلشان هر لحظه امکان دارد ترکشان کند.
“نکنه دلشو بزنم، نکنه از من بهتر پیدا کنه، نکنه ولم کنه بره”
این ها جملاتی است که مدام در ذهن افراد مبتلا به طرحواره رهاشدگی مرور میشود.
در اینجا به 8تمرین رهایی از طرحواره رهاشدگی اشاره شده است اگر با این تمرینها به نتیجه نرسیدید حتما به روانشناس مراجعه فرمایید.
مدت زمان درمان هر نوع طرحواره به عوامل زیادی بستگی دارد که یکی از آنها میزان پیگیری و تعهد بیمار نسبت به تمرینها و توصیههای روانشناس است. اگر به دوره درمانتان متعهد باشید قطعا در زمان کمتری درمان خواهید شد.
در هر دو جنسیت شایع است و اختلاف چندانی ندارد.
برای مثال اگر قوم یا خانوادهای پسر را برتر از دختر بداند، به پسرها ارزش و ارحترام بیشتری میدهند و نمیگذارند هیچ چالشی را تجربه کند از طرف دیگر هم به دخترانشان توجه و محبت کمتری میکنند، در این شرایط هم پسر و هم دختر به طرحواره رها شدگی مبتلا خواهند شد اما از دو نوع متفاوت.
خیر. اگر اصرار به ازدواج با این فرد دارید حتما درمان طرحواره را به او پیشنهاد دهید و پیگیر روند درمانش باشید.
چون شما دچار طرحواره رها شدگی هستید و باید پیگیر درمانش باشید.
چون شما دچار طرحواره رها شدگی هستید و باید پیگیر درمانش باشید.
افراد مبتلا به طرحواره رهاشدگی باید به طرحواره درمانی بپردازند و به روانشناس مراجعه کنند. درمان طرحواره احتیاج به زمان دارد و بیمار باید صبوری کند اما در اینجا به 8 تمرین پرداخته خواهد شد برای رهایی از طرحواره رهاشدگی؛
ارزیابی خود ؛
بعد ظاهری، بعد درونی( ویژگیهای شخصیتی، توانمندی و استعدادها)
ترس از دست دادن افراد مبتلا به طرحواره رهاشدگی به آنها حس ناامنی میدهد و برخلاف تصورشان این مسئله ریشه درونی دارد نه بیرونی. باید بر این باور رسید که دیگران اموال ما نیستند.
طرحواره رهاشدگی سبب میشود افراد به سرعت از حرف دیگران منظور بگیرد و به اصطلاح برای خودببرند و بدوزند.
جملات اشتباهی که از دهان افراد مبتلا به طرحواره رهاشدگی میشنوید؛
دخترعموی من خیلی خوش شانسه، شوهرش خیلی بهش اهمیت میده، شاید این فرد درایت و سیاست زنانه قوی تری نسبت به شما دارد.
یا فلان همکارم خوش شانسه، یک ساله اومده تو شرکت سریع ارتقا گرفته، شاید مهارت او باعث این ارتقا شده است.
“خوش به حالت چقدر قرمه سبزیهات خوش مزهست من هیچی از دستم برنمیاد!”
من بسیار تنها هستم
بدون کمک دیگران نمیتوانم زندگی کنم
من به زودی رها میشوم
اگر طرف مقابلم نباشد من از عهده هیچ کاری بر نمیآیم
طرحواره رهاشدگی دو نوع است و هر دو آنها ریشه در کودکی دارد.
در این نوع طرحواره رهاشدگی، کودک بسیار مورد توجه و حفاظت بوده است. فراهم ساختن محیط امن بدون هیچ چالشی برای فرزند نه تنها مناسب نیست بلکه باعث میشود کودک به شدت وابسته باشد و نتواند به تنهایی از پس مشکلاتش بر بیاید.
محیط احساسی و عاطفی ناپایدار برای کودک نیز سبب ایجاد طرحواره رهاشدگی میشود. این نوع در مقابل نوع اول قرار دارد به این صورت که کودک نادیده گرفته شده و کسی به او اهمیتی نمیدهد.
مرکز مشاوره و روانشناسی
روان آرام، دارای مجوز رسمی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره بوده و توسط سرکار خانم دکتر آزیتا امین الرعایا تاسیس گردیده است. کادر کلینیک روان آرام را مشاورانی خبره، اساتید دانشگاهی و روان درمانگران به نام تشکیل داده اند. حوزه فعالیت این کلینیک روانشناسی را میتوان حوزه فعالیتی وسیعی دانست چرا که خدمات ارائه شده در این مرکز مشاوره مشکلات روان شناختی، روان پزشکی، کودک و نوجوان، بزرگسالان، فردی، زوج درمانی، خانواده و حتی مشاوره های گروهی را نیز پوشش میدهدفرد به طور کامل خود را در برابر دستورات طرحواره رهاشدگی تسلیم است. همانطور که بلاتر گفته شد مدام ترس از رها شدن، ترک شدن، ترجیح دادن شخصی دیگر به آنها را در دل دارند.
این ترس به راحتی در آنها تحریک میشود:
دیر جواب دادن پیامشان، نه شنیدن، از او کمی فاصله بگیرید و…
به شما میچسبد، دائم درخواست اثبات دوست داشتن و همیشگی بودن دارد. چنین افرادی برای آماده کردن خوراک غول طرحواره رهاشدگی، به دنبال افرادی میروند که در رابطه ثبات ندارند، تنوع طلب و مودی بودن از خصلتهای بارز آنهاست و او مجبور است به واسطهی این خصلتها مدام دلهره رها شدن داشته باشد. شاید این جمله را شنیده باشید؛ “من از کسانی که به من بیمحلی میکنند بیشتر خوشم میآید”
در این نوع از طرحواده رهاشدگی شخص پیش دستی میکند؛ در واقع قبل از تجربه خیانت و رها شدن از سمت طرف مقابل، خودش رها و خیانت میکند. این افراد تعدد رابطه دارند و مدام از رابطهای به رابطهی دیگر میروند زیرا از وابسته شدن ترس دارند و به محض دیدن نشانههایی از وابستگی در خودشان، رابطه را ترک میکنند قبل از ترک شدن.
در این نوع طرحواره رهاشدگی فرد نه وابسته میشود و نه اجازه میدهد کسی به اون وابسته شود. به این صورت که اکثر اوقات تنهاست و اگر کششی در خودش نسبت به آدمی حس کند آن را انکار کرده.
معمولا سرد و مغرور به نظر میرسند و نسبت به عزیزان و نزدیکانشان بیتفاوت هستند.