به راحتی وقت مشاوره بگیرید همه ما در مراحل و زمان هایی از زندگی نیاز به صحبت کردن و مشاوره گرفتن از فردی داریم که بتواند ما را درک کند.
رفتار درمانی

رفتار درمانی چیست؟ [انواع رفتار درمانی و رویکردهای آن]

رفتار درمانی اصطلاحی است که برای توصیف طیف گسترده ای از تکنیک ها برای تغییر رفتارهای ناسازگار استفاده می شود. هدف از رفتار درمانی، تقویت رفتارهای مطلوب و از بین بردن رفتارهای ناخواسته است. برخلاف برخی از انواع دیگر درمانی که ریشه در بینش دارند (مانند درمان روانکاوی)، رفتار درمانی مبتنی بر عمل است. به همین دلیل، رفتار درمانی تمرکز زیادی دارد و هدف این است که رفتارهای جدیدی را به افراد بیاموزیم تا چالش ها را به حداقل برسانند یا از بین ببرند.  در این مقاله به انواع رفتار درمانی، موارد قابل استفاده و اثربخشی آن اشاره شده است.

انواع رفتار درمانی

انواع مختلفی از رفتار درمانی وجود دارد. نوع روش درمانی مورد استفاده می تواند به عوامل مختلفی از جمله وضعیت تحت درمان و شدت علائم بستگی داشته باشد.

  • تجزیه و تحلیل رفتار کاربردی

از شرطی سازی عملیاتی برای شکل دادن و اصلاح رفتارهای مشکل ساز استفاده می کند.

  •  شناختی (CBT)

رفتار درمانی شناختی بسیار محبوب است. این روش، رفتار درمانی را با درمان شناختی ترکیب می کند. معاملات متمرکز بر چگونگی تأثیر افکار و عقاید شخص بر عملکرد و خلق و خوی او است. رفتار درمان شناختی، اغلب بر روی مشکلات فعلی فرد و چگونگی حل آن ها تمرکز دارد. هدف بلند مدت تغییر الگوی تفکر و رفتاری فرد به الگوی های سالم تر است.

  •  دیالکتیکی

نوعی CBT است که از هر دو روش رفتاری و شناختی برای کمک به افراد در یادگیری مدیریت احساسات، کنار آمدن با پریشانی و بهبود روابط بین فردی استفاده می کند.

  • نور درمانی

از تکنیک های رفتاری برای کمک به افراد در غلبه بر ترس از موقعیت ها یا اشیا استفاده می کند. این روش شامل تکنیک هایی است که افراد را در حین تمرین استراتژی های آرام سازی در معرض منبع ترس آن ها قرار می دهد. برای درمان هراس های خاص و سایر اشکال اضطراب مفید است.

  • عاطفی منطقی (REBT)

بر شناسایی افکار و احساسات منفی یا مخرب متمرکز است. افراد به طور فعال آن افکار را به چالش می کشند و عقاید منطقی تر و واقع بینانه تری را جایگزین آن ها می کنند.

  • نظریه یادگیری اجتماعی

به چگونگی یادگیری افراد از طریق مشاهده می پردازد. مشاهده پاداش یا مجازات دیگران برای اعمالشان می تواند منجر به یادگیری و تغییر رفتار شود.

  • بازی درمانی رفتاری شناختی

بازی درمانی رفتاری شناختی، معمولاً در کودکان استفاده می شود. با تماشای بازی کودکان، درمانگران می توانند آن چه کودک از آن ناراحت است و یا قادر به بیان آن نیست، را بفهمند. ممکن است از کودکان خواسته شود که نقاشی بکشند یا از اسباب بازی ها برای ساختن چیزی استفاده کنند. درمانگران ممکن است به والدین بیاموزند که چگونه از بازی برای بهبود ارتباط با فرزندان خود استفاده کنند.

رفتار درمانی

  • حساسیت زدایی سیستم

حساسیت زدایی سیستم تا حد زیادی به تهویه مطبوع کلاسیک متکی است. این رویکرد از رفتار درمانی، اغلب برای درمان فوبیا استفاده می شود. به افراد آموزش داده می شود که پاسخ های ترس در پاسخ به هراس را با پاسخ های آرامش جایگزین کنند. ابتدا تکنیک های آرامش و تنفس به فرد آموزش داده می شود. به محض تسلط، درمانگر در حالی که این روش ها را با بیمار تمرین می کند، شخص را به آرامی در معرض ترس قرار می دهد.

  • بیزاری درمانی

انزجار درمانی رویکردی از رفتار درمانی است که اغلب برای درمان مشکلاتی مانند سومصرف مواد و اعتیاد به الکل استفاده می شود. این کار با آموزش به مردم برای ایجاد محرکی مطلوب اما ناسالم با محرک فوق العاده ناخوشایند کار می کند. محرک ناخوشایند ممکن است چیزی باشد که باعث ناراحتی شود. به عنوان مثال، یک درمانگر ممکن است به شما یاد دهد که الکل را با یک اطلاعات و احساس ناخوشایند مرتبط کنید تا به مرور زمان علاقه خود را نسبت به مصرف آن از دست بدهید.

این مقاله هم بخوانید  نزدیکی در دوران قاعدگی

 

رفتار درمانی در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟

رفتار درمانی می تواند برای درمان طیف گسترده ای از شرایط روحی و روانی و اختلالات استفاده شود، از جمله؛

  • اختلالات مصرف الکل و مواد
  • اضطراب
  • اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD)
  • اختلالات طیف اوتیسم
  • اختلال دو قطبی
  • اختلال شخصیت مرزی (BPD)
  • افسردگی
  • اختلالات اشتها
  • اختلال هراس
  • فوبیا
  • وسواس فکری عملی
  • مسائل خشم
  • اختلال علائم جسمی
  • بولیمیا

رفتار درمانی مسئله محور و عمل محور است. به همین دلیل، می تواند برای رفع نگرانی های خاص روانشناختی مانند مدیریت خشم و مدیریت استرس نیز مفید باشد.

درمان هایی که از تکنیک های رفتاری استفاده می کنند معمولاً بر روی تولید نتایج در مدت زمان نسبتاً کوتاهی متمرکز هستند.

رفتار درمانی

اثربخشی رفتار درمانی

چگونگی عملکرد رفتار درمانی به عواملی مانند نوع خاص درمان مورد استفاده و همچنین شرایطی که بیمار تحت درمان است، بستگی دارد. به طور کلی، تحقیقات نشان داده است که تقریباً 75٪ افرادی که روان درمانی را تجربه می کنند، نوعی بهبود مثبت را تجربه می کنند. این بدان معنا نیست که CBT یا سایر رویکردهای رفتاری تنها انواع درمانی هستند که می توانند بیماری های روانی را درمان کنند. همچنین به این معنا نیست که رفتار درمانی برای هر موقعیتی انتخاب مناسب است.

به عنوان مثال، اختلالات اضطرابی، از جمله اختلال استرس پس از سانحه، اختلال وحشت زدگی، وسواس فوبیا و فوبیا، اغلب به خوبی به درمان های رفتاری پاسخ می دهند. با این حال، محققان دریافتند که تأثیر CBT در درمان اختلالات مصرف مواد، می تواند متفاوت باشد. همچنین نشان داده شد که CBT در برخی علائم اسکیزوفرنی اثرات مفیدی دارد؛ اما در مقایسه با سایر روش های درمانی هیچ فوایدی نشان نداده است.

 

نتیجه گیری

ارتباط بین افکار و اعمال ما قدرتمند است. ما اهمیت حفظ تمرکز مثبت را بدون توجه به شرایطی که در آن قرار داریم، درک نمی کنیم. همه ما مستعد ابتلا به الگوهای فکری بی اثر یا مضر هستیم، به ویژه هنگامی که کارها اشتباه پیش می روند. با این حال، برخی افراد بیشتر مستعد این هستند که اجازه دهند افکار منفی به رفتارهای مشکل ساز تبدیل شوند. هنگامی که مشکلات با الگوهای فکری ناسالم یا آسیب روانی تشدید می شوند، آگاهی از چگونگی تأثیر افکار شخص در ایجاد علائم، کلید غلبه بر پریشانی همراه است. حوزه تجزیه و تحلیل رفتار کاربردی (ABA) بر شیوه های ارتباطی سالم، مهارت های اجتماعی و سایر فعالیت ها تأکید و تشویق می کند. این برنامه همچنین به مهارت های یادگیری تطبیقی ​​مانند بهداشت، مهارت در حرکت، خودکفایی، وقت سنجی و رفتارهای مثبت در محیط های کاری اشاره می کند.

رفتار درمانی در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟

رفتار درمانی می تواند برای درمان طیف گسترده ای از شرایط روحی و روانی و اختلالات استفاده شود.

نوع رفتار درمانی مورد استفاده به چه مواردی بستگی دارد؟

نوع روش درمانی مورد استفاده می تواند به عوامل مختلفی از جمله وضعیت تحت درمان و شدت علائم بستگی داشته باشد.

اثربخشی رفتار درمانی چه میزان است؟

چگونگی عملکرد رفتار درمانی به عواملی مانند نوع خاص درمان مورد استفاده و همچنین شرایطی که بیمار تحت درمان است، بستگی دارد. به طور کلی، تحقیقات نشان داده است که تقریباً 75٪ افرادی که روان درمانی را تجربه می کنند، نوعی بهبود مثبت را تجربه می کنند.

4.5/5 - (400 امتیاز)
بپیوندید
اطلاع از

0 نظرات
Inline Feedbacks
مشاهده همه کامنت ها

پاسخگوی شما 9 الی 21

88216100 نوبت‌دهی مشاوره