بهتر است هنگامی که می خواهید درمان را آغاز کنید در عین توجه به اعتبار و سابقه کلینیک مورد نظر به محل قرارگیری و آسانی رفت و امد دقت کنید. دکتر روانپزشک در ونک برای کسانی که در این منطقه زندگی می کنند انتخابی مناسب است.
به زبان فارسی روانپزشک و به زبان انگلیسی ( Psychiatrist ) ، دکتری است که در تشخیص و درمان بیماری های روانی یا روان درمانی تخصص دارد. تشخیص، ارزیابی، درمان و پیشگیری از اختلالات رفتاری، عاطفی و ذهنی کار یک روانپزشک خبره و ماهر و کار بلد است.
تمامی روانپزشکان برای سنجش و درمان بیماری های روانی آموزش می بینند. روانپزشکان و متخصصان بهداشت روانی جزو افرادی هستند که قادر هستند داروهایی برای درمان بیماری های روانی تجویز کنند و این اجازه به آن ها داده شده است و آن ها اجازه ی این کار را دارند. بعضی از روانپزشکان متخصص به گروه های سنی ویژه ای کمک می کنند. مثل روانپزشک کودکان، که درمان گروه سنی کودکان یا نوجوانان را عهده دار است و به خوبی از پس این کار بر می آید.
طبق تحقیقات و همان طور که در بالا گفته شد : روانپزشکی یکی از تخصصهای پزشکی است. این رشته در بررسی مسايل رفتاری، هیجانی و پیشگیری و درمان اختلالات روانی آدمی در همه ی گروه های سنی تخصص دارد. ارزیابی روانپزشکی بیشتر شامل گرفتن شرح حال و معاینه وضعیت روانی است. معاینه فیزیکی، انجام آزمایش و گاه تصویربرداری از مغز است که روش هایی برای بررسی و ردکردن علل طبی احتمالی ایجادکننده علایم به کار میروند.
داروها و رواندرمانیها نقش بخصوصی در درمانهای انجامشده در روانپزشکی هستند. اما بیشتر روانشناسان ، روانپزشکان را برای انجام روان درمانی مناسب نمی دانند زیرا انجام این کار بسیار پیچیده است و به سال ها تحصیلات اکادمیک در رشته روانشناسی بالینی یا روانشناسی سلامت احتیاج دارد.
بعضی از مردم بعضی مواقع روانپزشک را با روانکاو و روانشناس و یا مشاور اشتباه می گیرند. از نظر تحصیلی و فرایند آموزشی، روانپزشک قبل از روانپزشک شدن باید از دانشکده پزشکى فارغالتحصیل بشوند و مدرک دکتری عمومی بگیرند و بعد آموزش بیماری های روانی را ببینند و متخصص روانپزشکی شوند ولی روانشناس و مشاور در رشته روانشناسی، اول نسبت به گرفتن مدرک کارشناسی و بعد در مرحله های بعدی کارشناسی ارشد و یا دکتری اقدام می کنند.
همان گونه که از اسمش معلوم است روان پزشک در رشته پزشکی تحصیل کرده است و بعد از گذراندن پزشکی عمومی، دوره تخصص خود را در رشته روانپزشکی (یا همان تخصص اعصاب و روان که یکی از تخصص های پزشکی است) گذرانده است. به احتمال زیاد می دانید که پزشکی تخصص های متفاوتی دارد مثل تخصص چشم، داخلی، قلب و… غیره که روانپزشکی هم یکی از آن ها است. دکتر روانپزشک در ونک (یا همان متخصص اعصاب و روان) بیشتر به جنبه جسمی و فیزیولوژیک بیماری ها توجه دارد و برای درمان مشکل های بیماران دارو تجویز می کند و در صورت لازم و در شرایط خاص بیمار را در بیمارستان بستری می کند.
روانشناس در دوران دبیرستان در رشته علوم انسانی و در دانشگاه در رشته روانشناسی تحصیل کرده است و بعد از این که مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری را می گیرد، اجازه دارد مطب بزند و یا فعالیت در مراکز مشاوره را شروع کند. یکی از شاخه های رشته روانشناسی که بیشتر بر درمان تأکید دارد، روانشناسی بالینی است. هدف روانشناسان بالینی کمک به مراجعه کنندگان برای درمان کردن مشکل های آن ها است و از روان درمانی برای رسیدن به این هدف استفاده می کنند.
روان درمانی روش های متفاوت و گسترده ای دارد؛ مانند شناخت درمانی، رفتار درمانی، طرحواره درمانی، درمان های تحلیلی، روان کاوی، بازی درمانی و … غیره. هر روانشناس از یک یا چند روش متفاوت روان درمانی برای کمک به مراجعه کنندگان یا بیماران خود استفاده می کند.
طبق تحقیقات روان آرام بیش از ۵۰۰ روش روان درمانی وجود دارد. که همه ی این روش های درمانی نتیجه ی متفاوتی دارند و شبیه به هم نیستند. بعضی از این روش ها اثر های تسکینی بر مشکل های مراجعه کنندگان و یا بیماران دارند و بعضی می توانند مشکلات مراجعه کنندگان را به صورت ریشه ای درمان کنند. البته به شرط آن که روانشناس بر روش درمانی خود به طور کامل مسلط و چیره باشد.
با یک مثال سعی می کنم این متن را کمی برایتان روشن تر کنم:
برای مثال برای درمان فردی که استرس شدید دارد چند روش درمانی وجود دارد:
۱.مصرف دارو برای کنترل علایم استرس که دارو درمانی نام دارد.
۲.آموزش تکنیک های آرام سازی برای مقابله با استرس که درمان شناختی رفتاری نام دارد.
۳.شناسایی علت استرس در فرد و حل و فصل آن ها که درمان تحلیلی تجربه ای نام دارد.
در روش اول تا زمانی که فرد دارو مصرف می کند استرس ندارد و احتمال دارد که آن شخص با کنار گذاشتن دارو های تجویز شده ی خود دوباره دچار استرس و اضطراب شود.
روش دوم یک روش مقابله ای است. در این روش پزشک تکنیک هایی را به شما آموزش می دهد که در مدیریت استرس به شما کمک می کند. پس در این روش هر زمان که استرس به سراغ شما آمد با استفاده از تکنیک هایی می توانید بر آن غلبه کنید و آن را تحت کنترل خود قرار دهید. به مفهوم دیگر در این روش شما نشانه های استرس خود را به جای استفاده از دارو با استفاده از تکنیک هایی که پزشک به شما آموزش داده است کم می کنید.
در روش سوم شما انگیزه و دلیل های ناخودآگاه استرس خود را شناسایی می کنید و آن ها را درمان می کنید. یا به عبارت دیگر استرس خود را نابود می کنید.
پس بر خلاف دکتر روانپزشک در ونک که روش کار او مشخص تر است. هر روانشناس ممکن است از روش های درمانی مختلفی برای درمان بیماران خود استفاده کند.
۱.به این دلیل که کار روانپزشک بیشتر تشخیص دادن و درمان بیماری به کمک دارو است، ولی جلسه های درمان کوتاه و فاصله بین مراجعه هم طولانی تر است (بیشتر هر یک ماه یا دو ماه یک بار است )
۲.بعضی از مشکل های جسمی می تواند اثر های روانشناختی نیز داشته باشد (مانند کم کاری یا پرکاری تیروئید یا مشکلات هورمونی و …) که در بعضی مواقع نیاز است دکتر روانپزشک در ونک آزمایش های پزشکی برای بیمار تجویز کند و نتیجه های آن را بررسی کند.
۳.طول جلسه های روان درمانی بیشتر است و فاصله بین جلسه های آن کمتر است. جلسه های مشاوره یا روان درمانی بین ۴۵ دقیقه تا یک ساعت ( و در بعضی از روش ها ۲ ساعت) طول می کشد و بیشتر فاصله بین جلسه ها هم کوتاه تر است (جلسه ها ، هفتگی یا دو هفته یکبار و در بعضی شرایط دو یا سه جلسه در هفته است.
۴.روانشناس در هیچ شرایطی اجازه ندارد دارو تجویز کند و صلاحیت این کار را هم ندارد. (ولی متأسفانه از بعضی مراجعه کنندگان شنیده ام که روانشناس هایشان برایشان دارو تجویز کرده است و این کار بسیار غیر قانونی و البته نادرست است.
۵.معمولأ در درمان بعضی از اختلالات روانی، روانپزشک و روانشناس با همکاری یکدیگر فرایند درمان را انجام میدهند و بیماران خود را درمان می کنند. (مانند اختلال شخصیت مرزی، افسردگی شدید و …). به عبارت دیگر بعضی از بیماران باید به روانپزشک و روانشناس به طور همزمان مراجعه کنند.
یک پرسش پیش می آید که اول پیش روان برویم بهتر است یا روان پزشک ؟ بهتر است بگویم این بستگی به خود شما دارد که کدام گزینه را قبول می کنید که مراجعه کنید. اگر روانشناس یا روانپزشکی که پیش او میروید در کار خود مسلط باشد و کار بلد نیز باشد و پزشکی با اخلاق باشد در صورت نیاز از طرف مقابل کمک میگیرد و شما را پیش او میفرستد.
اما من به شما پیشنهاد میکنم که اول پیش روانشناس بروید. زیرا امکان دارد به دارو درمانی نیاز نداشته باشید و اگر روانشناس تشخیص دهد شما به درمان دارویی نیز نیازمند هستید باید شما را پیش دکتر روانپزشک در ونک بفرستد. بیشتر اختلال های روانشناختی به رویکرد رواندرمانی و دارودرمانی در کنار یکدیگر نیازمند هستند پس همکاری روانشناس و روانپزشک با یکدیگر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. از طرفی دیگر دارو درمانی برای کنترل و بهبود اختلال روانی کاربرد دارد پس دارو درمانی بدون رواندرمانی نتیجه نخواهد داد.
من در بیشتر مواقع طبق تجربیاتم یک داستان کوتاه برای کسانی که این پرسش را از من میپرسند می گویم: تصور کنید کسی پیش روانپزشک برود و بگوید من گرسنهام روانپزشک او را کنار رودخانه میبرد برایش ماهی میگیرد و به او میگوید این ماهی را بخور تا سیر بشوی. ولی روانشناس او را کنار رودخانه میبرد و به او ماهیگیری و پختن را یاد میدهد تا هر زمانی که احساس گرسنگی کرد بتواند خود را سیر کند.
این داستان یک چیز را روشن میکند برای درمان دارویی نیاز به دکتر روانپزشک در ونک احساس میشود زیرا او تخصص پزشکی دارد. ولی اگر ریشهی مشکل زیستی نباشد مراجعه کننده و یا بیمار به این نیاز دارد که نسبت به مشکل های خود شناخت بیشتری پیدا کند و راه های مناسب برای حل مشکل هایش را یاد بگیرد تا سلامت روانش حفظ شود. کار روانشناس این است که به بیمار کمک کند تا به این هدف دست پیدا کند.
در همه ی جهان مراکزی برای درمانهای اختلال های روانشناختی وجود دارد که به طور تیمی کار میکنند. در این مراکز روانپزشک، روانشناس، مددکار و پرستار روان در کنار یکدیگر به کار درمانی میپردازند و کار یکدیگر را کامل میکنند. این روش درمانی میتواند از درمانهای فردی که به دست روانشناس و روانپزشک انجام میشود سود بیشتری داشته باشد زیرا بررسی به طور همهجانبه انجام میشود.
۱.ارزیابی وضعیت ذهنی و فیزیکی بیماران برای تعیین ماهیت و حد اختلالات رفتاری، عاطفی و ذهنی
۲.ارزیابی تاریخچه و سابقه های پزشکی و روانپزشکی بیماران به معنای تشخیص بهتر بیماری و امکان تجویز بهترین درمان
۳.انجام تست های متفاوت برای تشخیص بیماری و پیدا کردن برترین و بهترین راه درمان
۴.تجویز دارو و برگزاری جلسه های درمانی لازم تا بهبودی بیمار
۵.همکاری با بقیه متخصصان از جمله پزشکان، روانشناسان و… برای درمان همه جانبه بیمار تا رسیدن به بهبودی کامل او.
البته که پزشکان و متخصصان فراوانی در ایران و در حومه تهران وجود دارند ولی پزشکان و روانشناسان کلینیک روان آرام طبق تحقیقات روان آرام بوده و تجربیات اشخاص نشان می دهد که این پزشکان تجربه و مهارت کافی را در کار خود دارند.
سایت روان آرام امیدوار است با مراجعه به این پزشکان مشکلاتتان برطرف شود.