یکی از قوانین خلقت است که از ابتدای آفرینش انسان و موجودات زنده وجود دارد قانون ازدواج است. و به تابعیت این امر دو نفر با جنس های مخالف زن و مرد در انسان و نر و ماده در حیوانات ادامه زندگی خود را با یکدیگر شریک میشوند و به طور شرعی و قانونی تصمیم به تشکیل خانواده میگیرند. اما همچنان با تفاوت در فرهنگ و مذهب جوامع مختلف تعریف افراد از ازدواج نیز متفاوت است. اما کلیات این امر عهد و پیمان دو نفر برای شروع زندگی جدید به طور شرعی و احساسی است. که این امر نقش بسیار مهمی در حفظ حیات و تمدن دارد. در این مقاله به مسئله ازدواج در سن کم می پردازیم و برخی مشکلاتش را ذکر می کنیم.
در قرآن کریم حداقل سن ازدواج برای دختران ۱۲ سالگی و برای پسران ۱۴ سالگی است، دقیقا سن بلوغ دختران و پسران. اما امروزه با پیشرفت جهان و امکانات و بهبود شرایط زندگی نسبت به گذشته، معیار جوانان برای تشکیل خانواده بسیار فرق کرده است و سوال مهم این است که آیا فقط رسیدن به سن بلوغ برای ازدواج کافی است؟ جواب این سوال کاملاً مشخص است، خیر.
طبق نظریه روانشناسان، برای تشکیل روابط زناشویی بلوغ جنسی برای تولید مثل فقط یکی از شرایط لازم برای این امر از بلوغ فکری و اجتماعی مسئولیتپذیری، توانایی ایجاد ارتباط با همسر و خانواده او، قدرت حل مسئله و … از دیگر شرایط لازم برای ازدواج است. امروز روز، نمیتوان برای ازدواج سن دقیق را مشخص کرد. چرا که ممکن است بر حسب اوضاع و موقعیت زندگی فردی در ۲۰ سالگی به بلوغ فکری برسد و فردی دیگر در ۲۵ سالگی.
میدانیم که برای شروع یک زندگی جدید بین دختر و پسر امکاناتی لازم است و تهیه آن به عهده پسر می باشد. نمیتوان گفت چون فردی ۲۷ سال دارد و مسئولیت پذیر و بالغ است حتماً باید ازدواج کند چرا که او باید ابتدا زمینه این ازدواج را فراهم کند. اعم از : شغل مناسب، تهیه مسکن و … هر چند با توجه به شرایط اقتصادی کشور انتظارات طرفین باید به حداقل برسد تا بتوانند زندگی نوپای خود را اداره کنند.
ازدواج در سن کم شکلهای متفاوتی دارد ، مانند ازدواج دو فرد با سن پایین یا ازدواج دختری با مردی که اختلاف سنی بیش از ۱۵ سال را دارند منظور از ازدواج در سن کم، ازدواج بین 16 تا 20 سال است که از دلایل قبول کردن این نوع ازدواجها در خانوادهها میتوان به : عشق، اصرار خانواده، نیاز مالی، ثروت و … اشاره کرد.
در برخی از خانوادهها از زمانهای قدیم ازدواج در سن کم رواج داشته است در این ازدواج ها چون خانواده ها صرفاً به فرزندآوری و عروس و داماد دار شدن توجه دارند و غافل از این هستند که دختر و پسر به رشد فکری لازم برای زندگی مشترک نرسیده اند. و همین امر سبب بروز اختلاف در زندگی مشترک می شود که سوال ازدواج در سن کم خوب است یا خیر؟ را مطرح می کند.
از سوی دیگر خانواده ها اصرار به بارداری و فرزند دار شدن تازه عروس دارند که به دلیل کامل نشدن بلوغ جسمی و جنسی زوجین موجب مرده زایی و یا بارداری تحت مراقبت میشود که اغلب باعث عقبماندگی فرزند میشود.
از دیگر مشکلات موجود برای زوجین کم سن وابستگی و دلبستگی آنها به والدین است که همین وابستگی باعث میشود تا والدین در امور زندگی آنها دخالت کنند و بعد با گذشت زمان اداره امور خانه و خانواده از کنترل آنها خارج شود. افرادی که در سن کم ازدواج میکنند بعدها در جمع همسالان خود احساس سر افکندگی می کنند چرا که تصور میکنند از دوران جوانی و مجردی خود بهره کافی نبردند.
همه این مشکلات سرانجام موجب نارضایتی آنها از زندگی و دلسردی از رابطه زناشویی می شود.حال تصور کنید تمامی این اختلاف ها و نارضایتی ها موجب میشود تا فرد احساس ضعف و شکست در زندگی و هدف خود یعنی ازدواج موفق داشته باشد که از او، شخصی کمال گرا می سازد و این صفت کمال گرایی باعث ناامیدی و افسردگی فرد میشود.
او را از تلاش برای ساختن زندگی بهتر بازمیدارد. در این زمان است که شروع به قیاس کردن زندگی خود میکند و شاکی است که چرا زندگی کامل و بی عیب و نقصی ندارد؟چرا همسر او بی نقص و بی عیب نیست؟ چه از نظر مالی و چه از نظر ظاهری و فرهنگی و … و اینجاست که از ازدواج خود پشیمان میشود و چه بسا موجب کمال گرایی فرزندان نیز هم بشود و ماحصل این ازدواج چیزی جز طلاق عاطفی نمیشود و همین جدایی احساسی و عاطفی زن و شوهر به تدریج به طلاق ان دو ختم می شود و یا حتی باعث خیانت یکی از طرفین شود، از این رو است که برخی به راحتی می توانند به سوال ازدواج در سن کم خوب است یا خیر؟ به راحتی پاسخ دهند.
درست است که برای داشتن زندگی خوب عشق و احساس قلبی شرط لازم است اما کافی نیست، برای انتخاب های مهم زندگی از جمله ازدواج که سرنوشت انسان را دچار تغییر و تحول میکند احساس را مقدم بر عقل دانست بلکه باید از روی عقل و منطق تصمیم گرفت و احساس را در کنار آن در نظر داشت.
منظور از ازدواج در سن پایین حداقل 18 سال است نه پایینتر. ازدواج در سن پایین مزیت های مخصوص به خودش را دارد. برای مثال می توان گفت : اختلاف سنی پدر و مادر با فرزندان کم می شود، زوجین با یکدیگر بزرگ میشوند و اهداف مشترک برای آینده خود را دارند. بیشتر وقت ها خوشحال هستید و علت آن این است که همسر کم سن شادابتر و سرزندهتر است البته نمیخواهیم در این مطلب بگوییم که افراد با سنین بالا نشاط و شادابی ندارند اما قبول کنیم که جنب و جوش و سرزندگی در افراد جوان تر بیشتر از بقیه سنین است.
می توانید در بسیاری از مراحل زندگی مانند درس و دانشگاه و یا کار و … به یکدیگر کمک کنید و عامل دلگرمی و تکیه گاه هم باشید. هنگامی که شما در سنین پایین ازدواج می کنید موقعیت های بسیاری را برای جشن گرفتن و شادی پیدا می کنید و همین موقعیت ها سبب استحکام و پایداری رابطه شما می شود.
برای ازدواج موفق فرد باید آگاهی و آمادگی مادی و معنوی را دارا باشد ، شرایط لازم برای ازدواج موفق عبارتند از:
سعی کنید قبل از داشتن هر گونه احساس عاطفی نسبت به فرد مقابل از علایق و خواسته های او و برنامههای او درباره آینده و زندگی شخصی خود مطلع شوید با این کار شما دیگر مجبور نیستید از علایق و خواسته های خود برای داشتن فرد به دلیل اینکه نسبت به او احساسی دارید چشم پوشی کنید بلکه می توانید برنامه ریزی درستی برای رسیدن به اهداف مشترک انجام دهید.
ازدواج در سن جوانی یعنی ما بین ۲۰ تا ۳۰ سال بسیار منطقی تر است و انسان در جوانی از زندگی متاهلی لذت میبرد و در سنین مناسب صاحب فرزند میشود و حوصله بیشتری برای زندگی و بودن کنار خانواده دارد متاسفانه بعضی از اشخاص تصور میکنند ازدواج در سن بالا مناسب است اما این تصور هم معایبی دارد متاسفانه با بیشتر شدن سن افراد مشغلههای کاری و فکری بیشتر میشود و حوصله و زمان کمتری برای بهره بردن از یک زندگی خوب را دارند و همین امر لذت زندگی مشترک را از طرفین سلب می کند. این اطلاعات می تواند پاسخ شما به این سوال که ازدواج در سن کم خوب است یا خیر را به راحتی بدهد.
البته در نظر داشته باشید که در موقعیت های زیر تصمیم به ازدواج نگیرید.
نتیجه گیری ازدواج در سن کم
میتوان گفت ازدواج یکی از بهترین اتفاقات زندگی هر فردی میباشد و قطعا ازدواج در هر کشور و حتی شهری با شهر دیگر تفاوت زیادی دارد و وابستگی غیرقابل انکاری با شرایط اقتصادی موجود دارد. اگر بخواهیم واقعبینانه درباره این موضوع صحبت کنیم بهترین سن ازدواج زمانی است که فرد توانایی کسب درآمد را داشته و بتواند زندگی خود و همسرش را از بحران مالی نجات دهد و فرد دارای استقلال مالی باشد، که بیشتر برای آقایان صدق می کند و از همه مهمتر فرد از نظر ذهنی به بلوغ کامل فکری و عاطفی رسیده باشد حال اینکه این سن برای بعضی ها در ۲۰ سالگی است و برای برخی دیگر ۴۰سالگی. برای تصمیم گیری درباره زمان مناسب ازدواج با فرد مناسب می توانید از مشاوره ازدواج کلینیک روان آرام کمک بگیرید.
زمانی که احساس تنهایی می کنید
شما فرد جذاب و خوش قیافه ای هستید این را هم خود شما و هم اطرافیان تان میداند برای صرفا مورد تمجید قرار گرفتن ازدواج نکنید.
قبل از شناخت کامل فرد برای ازدواج عجله نکنید
برای فرار از بحران روحی روانی تصمیم به ازدواج نگیرید
اختلاف سنی پدر و مادر با فرزندان کم می شود، زوجین با یکدیگر بزرگ میشوند و اهداف مشترک برای آینده خود را دارند. بیشتر وقت ها خوشحال هستید و علت آن این است که همسر کم سن شادابتر و سرزندهتر است البته نمیخواهیم در این مطلب بگوییم که افراد با سنین بالا نشاط و شادابی ندارند اما قبول کنیم که جنب و جوش و سرزندگی در افراد جوان تر بیشتر از بقیه سنین است.
طبق نظریه روانشناسان، برای تشکیل روابط زناشویی بلوغ جنسی برای تولید مثل فقط یکی از شرایط لازم برای این امر از بلوغ فکری و اجتماعی مسئولیتپذیری، توانایی ایجاد ارتباط با همسر و خانواده او، قدرت حل مسئله و ... از دیگر شرایط لازم برای ازدواج است.
سلام
من یه پسر ۲۰ ساله ام و یه دختری تو زندگیم هس ۱۶ سالشه و قراره تا سه یا چهار ماهه آینده با هم ازدواج کنیم من برنامه ریزی هایه کافیو واس تشکیل زندگی انجام دادم و خواستم نظر شمارو بدونم ک سنمون به ازدواج میخوره یا نه .با تشکر
سلام دوست عزیز؛ این مساله رو به کمک مشاوره پیش از ازدواج بررسی کنید.
سلام
12 سالمه و پسری 18 سالشه 1 سال دیگه میخواد بیاد خواستگاری
بنظر من سنم برا این کار کمه ولی خب خواستم نظر شما رو هم بپرسم
ایا خواستگاری در سن 13 سالگی اشکالی داره یا خیر؟
سلام
من دختری 12 سالم و پسری 18 سالشه 1سال دیگه بیاد خواستگاری بنظر خودم برای اینکارا سنم خیلی کمه ولی خواستم نظر شمارو هم بپرسم
بنظر شما اشکالی داره که تو سن 13 سالگی خواستگاری کنی؟
سلام دوست عزیز؛ فقط صرف خواستگاری کردن، بسته به فرهنگ هر خانواده و هر شهری ممکنه خیلی اشکالی نداشته باشه ولی بعدش چی میخواد بشه؟ ایا هدف از خواستگاری ازدواج هست؟ ازدواج یک دختر 13 ساله و پسر 19 ساله؟!چقدر هر دوتون نسبت به این تحول چند بُعدی آگاهی دارین؟ از مسیولیتهایی که زندگی به دوشتون میگذاره آگاهین؟ مهارتها و آگاهی های لازم رو کسب کردین؟ به اندازه کافی به بلوغ عاطفی و فردی و اجتماعی رسیدین؟ زمان مواجهه با بحران های معمول زندگی، مهارت حل مساله رو دارید؟ چون شما با ازدواج در واقع تبدیل به خانواده مستقل میشید که باید توانایی به عهده گرفتن مسئولیتهای خودتون رو داشته باشید. چقدر به این مهارتها و توانمندی ها تجهیز هستین؟ و سوال دیگه؛ “خواستگاری” یک امید واهی و غیرواقعی و جواز برقراری ارتباط با کم رنگ کردن نگرانی های نوجوانی نیست که به تازگی وارد مرحله ای از رشد اجتماعی خودش،میشه و طبیعتا به جنس مخالف گرایش پیدا میکنه و نگران هم هست؟ امید به خواستگاری، اون حجم نگرانی (ناشی از آگاهی نداشتن از دوران جدید رشد رو) از اینده رو کم میکنه؟ یا فقط توجه رو از این مساله برمیداره و نادیده میگیره؟
سلام۳۲سالمه بادختری۱۴ اشنا شدم ازهم خوشمون اومده اختلاف سنیمون زیاده ازدواج ما درسته یاغلط
سلام دوست عزیز؛ برای ارزیابی کامل همه جوانب، با توجه به این مساله ای که برای خودتون هم ایجاد نگرانی کرده ، حتما قبل از ازدواج از مشاوره پیش از ازدواج کمک بگیرید تا بتونید بهترین تصمیم و انتخاب رو داشته باشید.
سلام من پسری ۳۲ساله هستم بادختر۱۴ساله اشنا شدم ازهم خوشمون اومده فقط تفاوت سنیمون خیلی زیاده لطفا راهنمایم کنینین
سلام دوست عزیز؛ برای ارزیابی کامل همه جوانب، با توجه به این مساله ای که برای خودتون هم ایجاد نگرانی کرده ، حتما قبل از ازدواج از مشاوره پیش از ازدواج کمک بگیرید تا بتونید بهترین تصمیم و انتخاب رو داشته باشید.
سلام من 17 سالمه و برام دیشب یه خاستگار اومده که 20 و خورده ای سالشه، وضع مالیشونم خیلی خوبه و کلا اخلاق و اینا رو بگم که موقعیتش خوبه، با درس خوندنمم مشکلی ندارن اما خب من سنم کمه میترسم از حرف دیگران مثلا حرف فامیلای پدریم که چرا تو این سن و فلان حرفا
خجالت میکشم یجورایی خواسته خودمم اینطوریه که از یه طرف میخوام یکی و داشته باشم از طرف دیگه هم میترسم پشیمون بشم :<
سلام دوست عزیز؛ برای بررسی دقیقتر همه جوانب برای ازدواج،حتما از مشاوره پیش از ازدواج کمک بگیرید.
سلام اسم من آرزو واسم خواستگار اومده همه خانوادم راضی ان ۱۴سالمه نمی دونم چیکار کنم امشب میخوان بیان ممنون میشم اگه راهنمایی بکنید
سلام من دختری 14ساله ای هستم ک خواستگاری دارم ک همه قبولش دارن من خودمم قبولش دارم
اما فکر میکنم در این سن کم مشکلی برای ب دنیا اوردن فرزند خواهم داشت
ایا خوبه ازدواج کنم الان یا ن؟؟؟؟
خوبه اما یکم برای عروسی طول بدین که دیر بچه داره بشین.وتااونموقع دیگه .واس خودت خانم بالقی شدی
سلام بنده پسر هیجده ساله ای هستم که به تازگی سال اخر دبیرستانم رو تموم کردم و حس تنهایی دارم به علت تک فرزندی و دوست دارم که مستقل شم و ازدواج کنم چون دیگه میخام از پدر و مادرم جدا شم ولی خانواده با این موضوع مخالفن و حرفای کلیشه ای که بقیه خانواده ها میگن رو میزنن که باید اول درسم رو تموم کنم و کار پیدا کنم و …. ممنون میشم نظرتون رو بگید و راهنمایی کنید
سن یه عدد ادم باید فکرش خ.ب وپاک باشه. وحوصله داشته باشه. بنظر من اگه میخوای ازدواج کنی همخودت خوشبت بشی وهامون شخصی روکه باهاش ازدواج میکنی یه شغول داشته باشی. و دیگه از اون طریق میتونی خونه .وسایل ماشین… بخری. وزن زندگیت باید درکت کنه
سلام پسر 20ساله ای دارم واو اصرار به ازدواج دارد سال اول دانشگاهه ومن و پدرش نمیخام تواین سن کم ازدواج کنه و همش جرو بحث میکنه،،، اصلا شرایط مالی هم خوب نیست نمیدونم چکار کنم میشه راهنمایی کنید
سلام دوست عزیز امیدوارم که حالتون خوب باشه مشاوره پیش از ازدواج میتونه دید بهتری به فرزندتان در رابطه با این تصمیم بده بهتره که پیشنهاد کنید به فرزندتون که به مشاوره پیش از ازدواج مراجعه کنند مشاوره پیش از ازدواج با بررسی همه موارد می تونه بهترین راه کار ها رو بهشون ارائه بده تا بتونن با دیده باز تر تصمیم بگیرن.
بهش بگین اگه زن میخواد باید شغول داشته باشه. وسنش هم که کم نیست
سلام ایا سن ۱۳ یا ۱۴ سالگی برای ازدواج خیلی کمه؟
باید به بلوغرسید. و درکت بالا باشه تا بتونی یه زندگی بچرخونی من خودم 13سالمه
دختره کم عقل تو ۱۳ ساله هستی ادم شدی به همه میگی ازدواج کن چرت و پرت تحویل مردم نده طرف شلوارشو نمیتونه بالا بکشه ازدواج میخواد کنه چه غلطی بکنه
شلوارش رو پایین که میتونه بکشه
سلام
من 16 سالمه ویه خواستگار دارم قبلا هرکسی که برای خاستگاری من میومد رو خانوادم رد میکردن چون می گفتن که درس بخونم ولی الان این یکی که اومده خاستگاریم رو میگن بدون حرف زدن رد نکنم چون که آدم خوبی هست و قبولش دارن
اختلاف سنی من و اون آقا 6 یا 7 سال هست
و نظر خود من اینه که من برای همچین تصمیم گیری سنم کمه
عقلم میگه بله ولی لم میگه نه
نمی دونم چیکار کنم
سلام دوست عزیز امیدوارم که حالتون خوب باشه قبل از ازدواج حتماً به مشاوره قبل از ازدواج مراجعه کنید تا هم شما و هم طرف مقابل ارزیابی بشید و بتونید بهترین تصمیم را برای زندگیتون بگیرید اگر مایل باشید می توانید با روانشناسان کلینیک روان آرام به صورت حضوری تلفنی و آنلاین وقت بگیرید
به نظر من شوهر نکن حالا اگر کرد به دو سه سال از خودت بزرگ تر ازدواج کن
شما خیلی کم سن و سال هستی و درکی از زندگی متاهلی نداریی و زمان برای ازدواج و خواستگاران دیگه داری امیدوارم خودت درگیر نکنی هر چیزی زمان خودش زوتر برای جسم و روح ات مضره